facebook

Цікаві факти про фільм «Міцний горішок»

Культовий американський бойовик «Міцний горішок», що вийшов на кіноекрани в 1988 році, приніс світову популярність висхідній в той час голлівудській зірці Брюсу Уіллісу. Ми зібрали цікаві факти про фільм «Міцний горішок».

1. Фільм «Міцний горішок» є адаптацією роману «Ніщо не вічне» (1979) американського письменника Родеріка Торпа, що спеціалізувався на поліцейських / детективних романах. Цей роман у свою чергу — продовження іншого твору автора під назвою «Детектив» (1966), який був екранізований в 1968 році в головній ролі з Френком Сінатрою. Примітно, що другий фільм франшизи також заснований на літературному творі — романі «58 хвилин» Уолтера Уейджа.

2. Бюджет першої картини франшизи склав 28 млн дол., а в світовому прокаті вона зібрала 140,7 млн ​​дол. Всього на зйомки п’яти фільмів франшизи про офіцера поліції Джона Макклейна було витрачено 390 млн дол., а загальні збори склали 1,4 млрд дол.
3. У різних країнах перший «Міцний горішок» виходив під різними перекладами назви. Наприклад, в СРСР зустрічалися назви «Помри важко, але достойно» і «Незламний», в Фінляндії фільм вийшов під назвою «Через мій труп», в Польщі — «Скляний пастка», в Угорщині — «Віддай своє життя дорожче», в Німеччині — «Помри повільно», а в Іспанії — «Кришталеві джунглі».

4. Спочатку творці фільму задумували зняти сиквел фільму «Детектив», так як писали сценарій по його літературному продовженню. Планувалося взяти на головну роль і того ж героя, Френка Сінатру, однак йому на той момент було 73 роки, тому актор і співак відхилив пропозицію.

5. Після сиквела «Детектива» творці планували випустити бойовик як продовження не менше культового фільму «Коммандо» з Арнольдом Шварценеггером у головній ролі, але й цей актор відмовився від проекту. В результаті сценарій переробили під нового героя і придумали нову назву.

6. За головну роль у фільмі Брюс Уілліс, який знявся на той час в п’яти фільмах і двох серіалах, отримав величезний на ті часи гонорар в розмірі 5 млн дол., При цьому актор був п’ятим кандидатом на роль, на яку крім Шварценеггера передбачалося взяти Сильвестра Сталлоне, Берта Рейнольдса або Річарда Гіра. 7. У романі «Ніщо не вічне» головний герой рятує свою дочку від злочинців, у фільмі ж Джон Макклейн рятує дружину. До речі, актрису на цю роль Брюс Уілліс порекомендував сам. Нею стала Бонні Беделіа, яка, до речі, є рідною тіткою Маколея Калкіна.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

8. Композитор Майкл Кейман використовував в музичному супроводі фільму в тому числі різноманітні варіації симфонії №9 Бетховена і відомої американської пісні «Singin ‘in the Rain». Режисер Джон Мактирнан пояснював це як данину поваги «Механічний апельсин» Стенлі Кубрика, так як ці дві теми звучали і в цій картині.

9. У сценарії фільму спочатку було дуже мало гумору, більшість жартів в «Міцному горішку» з’явилися тільки завдяки імпровізації Брюса Уілліса. В результаті велика частина знятого сценарію стала імпровізацією не тільки головного героя, але і інших акторів і знімальної групи, так як багато сцен придумувалися безпосередньо під час зйомок. Наприклад, сцена падіння Макклейна в ліфтову шахту — результат невдалого трюку. Спочатку каскадер повинен був вхопитися за перший вентиляційний отвір, але потім було вирішено змонтувати кадр так, ніби Макклейн хапається вже за другий отвір.

10. Фільм «Міцний горішок» став своєрідним зразком для інших бойовиків, в яких самотній герой бореться з переважаючими силами противника. Картина досі вважається однією з кращих бойовиків, коли-небудь знятих в світі.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Цікаві факти про фільм «Міцний горішок»