facebook

Треба не нові створювати, а відновлювати втрачені робочі місця – думка експерта.

Через карантин роботу втратили 2-3 млн українців, розповів Gazeta.ua засновник агенції “Борщ рекрутинг майбутнього” Сергій Марченко.

“Уряд пропонує створити нові робочі місця за рахунок програми “Велике будівництво”. У такий спосіб багато країн досягли зростання економіки у кризові часи. Наприклад, Сполучені Штати періоду Великої депресії, гітлерівська Німеччина. Інфраструктурні проекти створюють робочі місця не тільки на будівництві. А й в суміжних галузях, які постачають обладнання чи матеріали”,- пояснює експерт.

 

За його словами, до української урядової програми виникають питання.

“Обіцяють близько 200 тисяч робочих місць. Це створення нового чи компенсація старого робочого місця? Добре, якщо половина людей, які залишилися без доходу через карантин, працевлаштуються. Але ж велика частина бізнесів, особливо малих та середніх, збанкрутували. Вони не зможуть відкритися після зняття обмежень. Спочатку треба відновити втрачені 2-3 мільйони робочих місць. А тоді можна говорити про створення нових”, – наголошує Марченко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

При цьому додає, що робочі місця відкривають не уряди, а бізнес.

“У 2005-2007 роках, коли економіка зростала, працівників не вистачало. Бізнес відкривав робочі місця і готовий був без урядових постанов виходити з “тіні”. Кандидати перебирали компаніями і перевагу віддавали офіційному працевлаштуванню з “білою” заробітною платою. Тоді зростала економіка, а тому посилювалася конкуренція за кадрів на ринку праці”, – каже експерт.

Уряду необхідно встановити такі правила гри, щоб працювати бізнесу стало легше.

“Внести зміни в статутні документи онлайн через кабінет платника податків на ділі не реально. Довелося 2 дні витратити на пошуки державного реєстратора та отримання відповідного папірця. У цей час, як підприємець, я не міг думати про створення робочих місць, або розвиток бізнесу. Хоча б потрібно повноцінно запустити обіцяну діджиталізацію”, – підсумував Марченко.

Уряд планує створити понад 170 тис. нових робочих місць за рахунок програми “Велике будівництво”. У кожному регіоні запустять проекти будівництва та ремонту доріг і об’єктів соціальної інфраструктури. Тільки на дороги 2020-го заклали 100 млрд грн.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Треба не нові створювати, а відновлювати втрачені робочі місця – думка експерта.