ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ ЗАМОРОЖЕНУ РИБУ: ПОРАДИ ФАХІВЦІВ
Не завжди продавці ринку чи супермаркету правильно зберігають замороженй хек, мінтай чи пангасіус. На ринку різна ціна на філе мінтая, тушку хека і філе пангасіуса – 66, 70 і 84 гривні за кілограм.
Та з чого вийде смачна страва, а з чого – незрозуміло що?
Головний секрет заморожених продуктів полягає в тому, що разом з рибою продається вода, яку приховує лід. Найбільше рідини містить філе, яке як губка вбирає зайву вологу.
Експерт з якості харчових продуктів – Лариса Баль-Прилипко, зазначила: “Виробники використовують різні хімічні інгредієнти, такі як поліфосфат. І тоді наше філе не може взяти до 40% цієї маси”.
Але, досить хорошим способом для продавців заробити зайві гроші є процес глазурування – безпосереднє покриття риби крижаною кіркою. За стандартами, товщина такої кірки не повинна перевищувати 2-4 мм.
Олена Сидоренко каже: “Якщо лід відстає, це говорить про те, що риба неодноразово заморожувалася і розморожувалася”.
А жовтий відтінок риби свідчить про те, що вже почалося окислення жирів. Це буває, коли філе лежить в холодильнику протягом тривалого часу.
Що ж приховує в собі мінтай, можна дізнатися під час приготування. Для цього покладіть шматочок риби на розігріту сковорідку. Запах під час обсмажування повинен бути “рибним”.
Шеф-кухар Тетяна Тимченко стверджує, що якщо при обсмажуванні запаху риби не відчувається, то це свідчить, що присутні хімічні добавки. Тобто таку рибу вже обробляли, або у риби пройшов термін придатності.
Заморожена тушка хека: “Якщо ми бачимо, що глазур на рибі сублімувалась, нерівномірно нанесена, це означає, що вона неодноразово переморожувалась”, – говорить Олена Сидоренко.
Пошкоджена глазур – це ще “зелене світло” для бактерій.
Якщо ви будете купувати заморожену рибу, зверніть увагу ще й на форму філе або тушки. Пом’ята і розчавлена видає “жeртвy” неодноразових заморозок. Шар льодової глазурі повинен бути тонким, крізь нього повинна виднітися риба. Але якщо ви вже купили не найвдалішу тушку, приготуйте її в клярі. Так вона точно не розпадеться на шматки.