facebook

Ціни на комуналку і продукти зростуть: як зміниться життя українців влітку.

Ціни в Україні в цьому році майже не зростали – за даними Держслужби статистики, інфляція за I квартал склала всього 0,7%. При цьому багато товарів та послуг подешевшали.

Але у другому кварталі, за оцінками економістів, нас чекає набагато більш високе зростання цін.

ПРОДУКТОВИЙ КОШИК
Як видно з інфографіки, в п’ятірку позицій товарів, що найбільше подорожчали, потрапили сезонні продукти – фрукти і овочі. Саме на них найбільше з початку року зросли ціни: на овочі – в середньому майже на 10%, на фрукти – більше 6%. Зростання цін на інші продукти, що найбільше подорожчали, скромніше – цукор зріс у ціні на 2,7% (близько 30 коп./кг), хліб – на 1,8% (наприклад, батон – на 20 коп.). Подорожчання сигарет – на 5,1% (1-3 грн за пачку залежно від якості), пов’язано з плановим зростанням акцизів.

ТОВАРИ І ПОСЛУГИ
Набагато інтенсивніше як дорожчали, так і дешевшали промислові товари і особливо послуги.

Найбільше зростання показала холодна вода і водовідведення в середньому на 16,4% або в середньому по країні на 3 грн/куб. м. Подорожчав на 6,1% проїзд залізницею. На 1,9% тепер треба платити більше за послуги охорони здоров’я і на 12% – за дитячі садки. Нарешті, серед товарів швидше за все ростуть ціни на автомобілі – 3,4%. У грошах це означає, що малолітражка середнього класу подорожчала приблизно на 10 тис. грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Найбільш значне зниження цін за квартал – на природний газ – на 14,8%, що автоматично спричинило за собою зменшення тарифів на опалення і гарячу воду.

Чому змінилися ціни
Економісти говорять, що підвищення цін на овочі та фрукти – це сезонний фактор. Інші продукти подорожчали через зростання зарплат, насамперед – підвищення з 1 січня мінімальної зарплати. Також з цієї причини зросла собівартість промтоварів і послуг.

“Найбільш популярні види фруктів – це яблука – виросли в ціні більше середнього, – зазначив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Якщо у січні можна було купити яблука другого сорту навіть по 12-14 грн/кг, то зараз – не менше 20 грн/кг, зріст майже наполовину. Зросли ціни і на банани, вартість яких стабільно прив’язана до курсу долара: 1 кг бананів = 1 долар. А ось овочі коштують дешево, особливо борщовий набір”.

Стабільне здешевлення курячих яєць можна пояснити тим, що українські виробники модернізували виробництво, впровадили сучасні технології і тепер отримують набагато більше яєць і курятини. При цьому для нас поступово закрився величезний ринок РФ, а ринки Білорусі, Казахстану, країн Близького Сходу його замінити поки не можуть.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Ціни на комуналку і продукти зростуть: як зміниться життя українців влітку.