facebook

Кого не пустять на ЗНО і як буде проходити тестування: важливе пояснення

Очільниця Міністерства освіти та науки Любомира Мандзій пояснює, як ЗНО і садочки спробують зробити безпечними

За останні дні вийшли постанови головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, як мають працювати садки і як провести ЗНО в умовах пандемії. Однак у документах не прописані деталі: хто за що відповідає, за чиї кошти купуватимуть маски, безконтактні термометри та дезінфекційні засоби, хто довезе дітей до пунктів тестування на ЗНО тощо.

LIGA.net поставила ці запитання тимчасовій виконувачці обов’язків міністра освіти Любомирі Мандзій.

Кого впускатимуть на ЗНО, а кого ні

– У постанові головного санітарного лікаря прописано, що при 37.2 не пустять всередину. Це і дітей і викладачів стосується?

Так, у постанові прописано, що вище за 37,2. Тобто при 37,2 ще допустять, а при 37.3 уже ні. Таких випускників відправлять на додаткову сесію, а інструкторів замінять.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– Якщо частина викладачів матиме температуру, то їх хтось замінить?

– Український центр оцінювання якості освіти при обрахунку врахував ситуацію, що можуть бути випадки, коли у інструкторів може бути підвищення температури. Тому кожен пункт тестування матиме резервних інстукторів.

– Вони в цей час мають бути в пункті тестування?

– Треба дивитися в кожному окремому випадку. Якщо людина ввечері виміряє температуру і розумітиме самопочуття, має попередити регіональний центр, технічно ми це відпрацюємо.

– Як робитимуть так, щоб не було скупчень?

– Пункт тестування вміщатиме максимум 400 випускників. Ми передбачаємо, що по дві особи на вході будуть міряти температуру. Має бути попередній графік довезення дітей також, щоб всі одночасно не приїхали.

– Постанова щодо садочків каже, що людей з групи ризику – старших 60 років – не залучать у виховання дітей. Інструкторів по ЗНО це теж стосується?

– Вчорашнім рішенням уряду в країні запровадили адаптивний карантин – до 22 червня. Перша сесія ЗНО – 25 червня. Розрахуємо на те, що епідеміологічна ситуація і карантинні обмеження до того часу будуть зняті.

Про маски, рукавички та антисептики

– За постановою, на вході учасникам та спостерігачам мірятимуть температуру. Для цього потрібні безконтактні термометри. Хто їх закупить?

– Забезпечення засобами індивідуального захисту пунктів тестування, а також дезінфекторів, антисептиків та термометрів буде за кошти фонду по боротьбі з COVID-19. Орієнтовно потреба – це 125 млн грн, але сподіваємося, що при великій закупівлі ціна тих же термометрів буде нижча, ніж зараз у продажі. Ми ще ведемо перемовини з партнерами, щоб нас підтримали, тому цифра може коригуватися.

– З того, який створювали через секвестр бюджету?

– Так. Вже вчора ми отримали протокольне доручення уряду розробити порядок використання коштів. Сьогодні будемо доопрацьовувати документ і скеровуємо його на погодження з іншими ЦОВВами (центральними органами виконавчої влади – Ред.), і на наступному засіданні уряду, сподіваюся, рішення буде прийнято.

Це дозволить створити безпечні умови в усіх пунктах тестування. Ми зверталися до міжнародних партнерів за допомогою, це питання на рівні Кабміну координує віце-прем’єр-міністр Вадим Пристайко. Окремо, наприклад, ми зверталися до давніх партнерів з ЮНІСЕФу, який сказав, що допоможе з дезінфекторами для підлоги частково.

Кількість дезінфекторів залежатиме від площі і кількості аудиторій в кожному пункті тестування. Сьогодні до кінця дня матимемо кількість аудиторій по кожній області, а кожна область буде ділити між пунктами тестування.

– Яка потреба? Про які цифри ми говоримо?

– По дві маски на кожного учасника, інструктора та працівника. Це 3 млн 247 тис 298 штук. Рукавички – 248 тисяч. Дезінфекційні засоби для шкіри та рук – 55 тис 737 літрів, і так далі.

Також говоримо про захисні щитки для медиків, інфрачервоний або безконтактний термометри.

– Хто закуповуватиме це, який орган?

– Ми це питання ще врегульовуємо разом з МОЗ, МЕРТ і Мінфіном.

– Тобто я підходжу до школи, де буде тестування, і на вході мені видають маску, і якщо я інструктор, то ще додатково рукавички?

– Перед тим вам помірюють температуру (сміється). Спочатку – температура. Ви можете прийти у своїй масці. Буде контейнер або урна, щоб її викинути. Вам дають маску, одягаєте і заходите за визначеними показниками до аудиторії. Двері аудиторії мають бути уже відчиненими, щоб ви не брали дверну ручку руками.

До того аудиторії мають бути провітрені упродовж пів години. У вас має бути чистий продезінфікований стіл, і сідаєте.

– Чи правильно я зрозуміла постанову, що всі учасники не будуть йти одним коридором у класи, а будуть окремі маршрути?

– Головне, щоб учасники йшли в одному напрямі, щоб люди не йшли один навпроти одного. Всі заходимо в один бік, і всі виходимо в один бік. Не створюємо зустрічний рух.

– Коли учасники зайшли і сіли, вони муситимуть сидіти у масках весь час?

– Так, це прописано в постанові головного державного санітарного лікаря.

– Ви розумієте, чому саме така норма? Чому не можна, наприклад, сісти за парту, зняти маску і вже її не використувати, а по завершенні тестування взяти іншу і вийти?

– Це вимоги безпеки для в умовах карантину.

Про те, хто довозитиме до пунктів тестування

– Хто довозитиме учасників, які живуть не біля пунктів тестування і хто контролюватиме, щоб в одному автобусі 30-50 дітей не їхало?

– Це повноваження місцевої влади. Точно будуть використовувати шкільні автобуси. Постанова по транспорту є, вона оприлюднена. І їй мають відповідати шкільні автобуси та інші автобуси, які будуть довозити до пунктів тестувань.

Відділи освіти на місцях мають підготувати свої накази.

Довідка: Постанова по перевезеннях каже, що усім водіям перед зміною мають міряти температуру, більше 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань – не може цього дня працювати. Водій впродовж усього рейсу має бути в респіраторі або медичній масці, в тому числі саморобній. Не можна везти людей без масок або респіраторів. Скільки місць в салоні сидячих – стільки можна перевозити пасажирів, не більше.
– І ці ж автобуси потім відвезуть дітей додому?

– Безперечно.

– Інструкторів, яким треба доїхати до пунктів тестування, теж будуть довозити?

– Якщо інструкторам достатньо пішки пройти до школи – це одна справа. Якщо треба їхати – відділи освіти здіснять всі заходи для організації роботи пунктів тестування.

Про кількість учасників, пунктів тестування та спостерігачів

– Скільки буде викладачів-спостерігачів та учасників?

– У 2020 році – 210 334 випускники, загалом проходитимуть тестування 1 236 697 осіб. Буде 235 576 інструкторів і 12 626 медпрацівників (по двоє на один пункт тестування). Загалом у нас 6 313 пунктів тестувань, в яких – 92 536 аудиторій. Це з урахуванням тестування ЄВІ та ЄФВВ (вступ в магістратуру – Ред.)

– Чи буде більше пунктів тестування порівняно з минулим роком?

– Цього року набагато більше людей складатиме ЗНО, бо минулоріч зареєструвалися 353,8 тис, випускників було 188 тис. Тому й пунктів тестування більше.

– Як відбилася ситуація через коронавірус на кількості пунктів тестування чи аудиторій?

– Дещо коригується в межах окремих територій. Бо ми дали добро змінити місце на тестування для тих, хто, наприклад, поїхав додому на час карантину. Виходячи з цього, кількість учасників не змінюється. 18 травня був останній день, Український центр оцінювання якості освіти підводить підсумки і буде уточнювати. Наприклад, десь було заплановано 15 аудиторій, а буде 16.

Але є сталі норми – 15 осіб в аудиторії.

– Я правильно розумію постанову санітарного лікаря, що дітей розсаджуватимуть у шаховому порядку? Бо там записано, що ніхто не сидітиме збоку, спереду і позаду.

– Схему розсадки буде робити Український центр оцінювання якості освіти, відстань між учасниками має бути не менше 1,5 метра.

Дитячі садочки

– За постановою Віктора Ляшка, з садочками та ж історія, що й зі ЗНО. Якщо більше 37.2 температури, працівників та дітей не пустать.

– Перед входом їм вимірюватимуть температуру. якщо температура висока, їх не допускатимуть до закладу. Батьки мають забрати їх додому. Садочки ми відкриваємо з 25 травня, але при умові створення безпечних умов. Сама дирекція закладу визначатиме графік, бо спочатку треба визначити потребу. Невідомо, чи всі діти одразу повернуться в садки. Точно знаю, що в окремих територіях уже вивчають це питання, вивчають потребу батьків щодо режиму роботи окремих груп.

Контактні групи, які працювали за іншим графіком – не з 9 до 6, а могли приймати дітей раніше або бути з ними довше через графік роботи батьків – для них треба вивчити це питання. Таку групу треба сформувати завчасно, щоб діти пересікалися лише в цій групі і їх після шостої не переводили в групу до інших дітей.

– Якщо вихователь прийшов і в нього 37.3 або вище, його хтось замінить?

– У кожному садку є директор. Він може організувати процес, не будемо забирати його функції.

– Якщо дитина прийшла і в неї температура, як її мають ізолювати від інших, як прописано у постанові?

– Це індивідуальний підхід. Якщо дитина тільки прийшла і є ознаки, батькам повідомлять, що треба з’ясувати стан її здоров’я, і дитина не зайде в садок. Дітям мають міряти температуру кожні чотири години. Якщо впродовж дня піднімається температура, дитині мають створити умови, щоб вивчити її стан.

– Для міряння температури в садках теж потрібні безконтактні термометри, хто їх купить?

– Ми не робимо централізованих закупівель в садках, бо їх утримують місцеві бюджети.

– Це ж стосується паперових рушничків, які тимчасово замінять тканинні?

– Так.

– В рекомендаціях прописано, що діти мають бути частіше на вулиці. Тоді буде якесь зонування території, щоб діти різних груп не пересікалися?

– Безперечно. Ми готували свої рекомендації, щоб урізноманітними освітній процес. Це може бути по-різному.

– Мається на увазі, що діти в різних частинах подвір’я, чи виходять в різний час?

– Біля закладу є зонування. Головне – забезпечити соціальну дистанцію між групами. щоб діти менше контактували між собою, але при цьому взаємодіяли. Вихователі мають достатньо досвіду і класні засоби для таких умов. Ми будемо також поширювати успішні практики на нашому ресурсі.

– От умовно: дітям пограти в м’ячик, коли один одному в руки кидають – можна чи ні?

– Основне – соціальна дистанція, і м’ячики і руки мають бути продезінфіковані.

– На період таких обмежень забирають з дитячих кімнат м’які іграшки, килими з довшим ворсом. А якщо домашні іграшки, з якими діти люблять приходити в садок?

– Зараз не готова сказати, що точно буде з такими іграшками. Але міжнародний досвід каже, що навіть шкільне приладдя залишається в класі і не носиться додому. Можливо, варто пояснити батькам доцільність використання таких іграшок в таких умовах.

– В постанові сказано про адаптивне харчування. Це як?

– Йдеться про те, щоб за столиком, де раніше сиділо четверо дітей, тепер залишилось двоє і сидять по діагоналі. Це розширення часу на харчування дітей, щоб забезпечити соціальну дистанцію.

– Якщо відстороняють від роботи з дітьми вихователів за 60, вони втрачають зарплату на цей місяць?

– Ні, їм не мають права не платити зарплату. Роботу садочка організовує його керівник. Таким працівникам можуть дати іншу роботу. Наприклад, підготувати матеріали для занять з дітьми для іншого вихователя. Так вони не наражатимуть себе на небезпеку.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Кого не пустять на ЗНО і як буде проходити тестування: важливе пояснення