facebook

Кабмін хоче удвічі підвищити норматив на газ: як із українців додатково зберуть 3 млрд

В Україні хочуть зобов’язати квартири без лічильників на газ платити удвічі більше.

Тим, хто відмовляється встановлювати лічильник, можуть не платити субсидію.

Підвищення нормативів може призвести до того, що частині українців доведеться платити удвічі більше.

В Україні ще до 2018-го за рахунок постачальників повинні були встановити лічильники на газ у кожну квартиру й будинок. Усім поставити прилади обліку не встигли, термін перенесли до 2021 року, а тепер же пропонують усіх, хто без лічильника, змусити платити удвічі більше.

Відповідну постанову опублікувало Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища, після цього її видалили з сайту, проте документ перебуває в розпорядженні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про те, до чого призведуть нові пропозиції Кабміну й кого вони торкнуться насамперед – читайте в матеріалі.

Газовики хочуть більше грошей
Уже кілька років Асоціація газового ринку вимагає від Кабміну підвищити норматив споживання газу. Його використовують для розрахунку сум у платіжках для тих, хто не встановив лічильник. І таких близько 25%.

У Міненерго стверджують, що такі сім’ї недоплачують 2,6 млрд грн. Мовляв, витрачають більше, ніж передбачено “нормою”. А якщо норматив переглянути, то, можливо, платити потрібно буде навіть більше, ніж ви насправді використовуєте.

“До Державної регуляторної служби звернулася Асоціація газового ринку України з приводу того, що відсутність індивідуальних приладів обліку газу призводить до необґрунтованих витрат усіх без винятку учасників ринку природного газу. Крім того, Асоціація пропонує як механізм вирішення ситуації з метою встановлення індивідуальних приладів обліку затвердити обґрунтовані норми споживання природного газу побутовими споживачами”, – йдеться в аналізі регуляторного впливу.

Міненерго до думки Асоціації прислухалося й розробило проєкт рішення, згідно з яким норматив споживання газу збільшиться удвічі.

Лише газова плита:
Зараз: 3,28 кубометра на людину.

За новою пропозицією:

з квітня по вересень – 5,2 кубометра на людину;

з жовтня по березень – 7,6 кубометра на людину;

Лише газова плита, але немає гарячої води:
Зараз: 5,39 кубометра на людину.

За новою пропозицією:

з квітня по вересень – 7,1 кубометра на людину;

з жовтня по березень – 12 кубометрів на людину;

Є газова плита й газова колонка:
Зараз: 10,49 кубометра на людину;

За новою пропозицією:

з квітня по вересень – 16,3 кубометра на людину;

з жовтня по березень – 27 кубометрів на людину;

“Відсутність лічильників природного газу в 3,3 млн квартир (домогосподарств) ставить у нерівні умови побутових споживачів, квартири (домогосподарства), які обладнані лічильниками газу, оскільки модель поведінки побутових споживачів, які не мають лічильників природного газу, суттєво відрізняється”, – йдеться в документі. Простіше кажучи, без лічильників українці не хочуть економити й витрачають більше.

Експерт у сфері енергоефективності, співробітник однієї з енергосервісних компаній Олексій Ковш розповідає OBOZREVATEL: нормативи на газ в Україні дійсно занижені, але ось вихід із цієї ситуації – встановити лічильники, а не завищувати нормативи.

“У нас є закон “Про комерційний облік газу”, в тарифі на газ уже закладено встановлення лічильників у квартирах. Питання: чому б замість того, щоб переглядати нормативи, просто не виконати закон і встановити лічильники в усі квартири?” – говорить Ковш.

Розгляньмо на конкретному прикладі. Зараз сім’я в квартирі без центрального гарячого водопостачання, з газовою плитою і центральним опаленням у місяць платить близько 49 грн за блакитне паливо. За новими правилами ця ж сім’я платитиме за чинними тарифами 64 грн із квітня по вересень і 108 грн – із жовтня по березень. Тобто на пів року платіжки виростуть удвічі.

Субсидії й вимкнення гарячої води
Ще одне нововведення цієї постанови: якщо вимкнули гарячу воду, за газ доведеться платити більше. Наприклад, влітку сім’я з трьох осіб повинна платити без лічильника за 15,6 кубометра газу. Або приблизно по 3,9 кубометра за тиждень.

Коли в районі, де живе ця сім’я, проводитимуть гідравлічні випробування, норматив на людину в місяць підвищать до 7,1 кубометра через відсутність гарячої води (а взимку до 12 кубометрів). Тобто за тиждень доведеться платити за 5,3 кубометра, а в сумі за місяць, у якому проводять гідравлічне випробування, потрібно буде заплатити за “зайві” 2,8 кубометра газу.

Кабмін хоче удвічі підвищити норматив на газ: як із українців додатково зберуть 3 млрд

Крім того, якщо ви відмовитеся, щоб у вашій квартирі встановлювали лічильник на газ, то не зможете отримувати субсидію. В результаті всі ці нововведення повинні призвести до того, що “оператор газорозподільної системи після закінчення півріччя надсилає абоненту перерахунок за спожитий природний газ у період відсутності централізованого постачання гарячої води”, – йдеться в постанові.

Експерт у сфері житлово-комунального господарства Анатолій Копчун упевнений: нормативи споживання газу в Україні дійсно потрібно переглядати, але лише після того, як у всіх українців буде можливість отримати лічильник, вартість якого закладена в тарифі.

“Ми платимо за лічильник у тарифі на газ, а тепер повинні ще й переплачувати, бо нам не встановили цей лічильник? У чому тут логіка для споживачів? Нормативи потрібно підвищувати, не сперечаюся. Але де усереднений аналіз споживання від Національної комісії в сферах енергетики і комунальних послуг? Нам хтось показав розрахунки? Чому в постанові посилаються на оцінки зацікавленої сторони – постачальника – велике питання”, – говорить Копчун.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Кабмін хоче удвічі підвищити норматив на газ: як із українців додатково зберуть 3 млрд