facebook

Вчителі та випускники стають заручниками у безглуздій процедурі ДПА-ЗНО, – директорка

Навіщо тягнути на пункти тестування тих, у кого є потреба мати оцінку лише у свідоцтві про повну загальну освіту, риторично запитує Ірина Чернілевська.


З огляду на складну епідемічну ситуацію в Україні та постійний зріст кількості хворих, серед освітян точаться дискусії щодо доцільності скасування ДПА для 11-х класів. Таке рішення може суттєво зменшити ризики для здоров’я всіх учасників іспиту – не лише учнів, але й вчителів. КМДА вже зробило спробу скасувати державну підсумкову атестацію для випускників, однак МОН заявило, що наказ не підлягає виконанню.

Чому Міністерство освіти і науки впевнено, що усі протиепідемічні заходи на пунктах тестування дадуть гарантію захисту? І чи дійсно настільки важливим є ДПА у сучасних реаліях? Над цими питаннями на своїй сторінці у фейсбуці розмірковує Ірина Чернілевська, директорка столичної гімназії № 179.

Подивіться на табличку і запитайте пані Любомиру Мандзій: «Коли і ким було підписано дозвіл на друк зошитів із завданнями на ДПА-ЗНО? Хто наказав друкувати 135 291 зошит для історії, якщо для вступу у виші потрібно 10 500 зошитів?». Це рішення було прийнято у другій-третій декаді квітня цього року – у розпал жорсткого карантину як у нас, в Україні, так і у всьому світі. Ця таблиця з цифрами під жовтими стовпчиками розкриває нам страшну правду: чиновники УЦОЯО нічого не зробили для зниження ризиків, хоча певні рішення вже були.

МОН на той момент скасувало ДПА для 4 і 9 класів, а УЦОЯО рухалось, наче пандемії немає. Світ скасував Олімпіаду-2020, Євробачення, зупинив авіа- та залізничне сполучення. Льодові арени Іспанії перетворювались на велетенські морги. А УЦОЯО друкує зошити для всіх учасників ДПА-ЗНО. Витрачені такі потрібні під час економічної кризи і пандемії кошти, і тепер Міністерство освіти повторює як мантру: «ЗНО з ДПА! ДПА із ЗНО!». Всі спроби вийти на діалог з МОН дають нульовий результат. І не дивно: гроші вже витрачені, час згаяно марно і відповідальність переклали на нас – відповідальних за пункти проведення ЗНО!

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Знову і знову повторюю: єдиною процедурою для вступу є зовнішнє незалежне оцінювання. Однак навіщо тягнути на пункти тестування тих, для кого є потреба мати оцінку лише у свідоцтві про повну загальну освіту? Я, як відповідальна за пункт ЗНО, скажу чесно: дуже різні приходять абітурієнти. Я бачу старанного випускника (якого і на вулицю під час карантину не пускали, який і голови від книжок не підіймав!) і я бачу випускника, якому байдуже, який гордовито виймає телефон під час технологічної перерви, бо йому і 1,2 – це теж позитивна оцінка, йому однаково дадуть це свідоцтво про повну загальну освіту. Такі горе-учні над книжками не сиділи у період карантину. Навіщо ми під час пандемії ведемо їх за парти наших шкіл-пунктів тестування?

Спроби Сергія Горбачова, освітнього омбудсмена, звернення Асоціації керівників шкіл міста Києва, Громадської ради при комітеті з питань освіти Верховної Ради України, звернення батьків, освітян…

Перед страхом чиновника за власну бездіяльність – реальна небезпека і загроза життю і здоров’ю випускників, вчителів, загроза нової хвилі коронавірусу! На жаль, усе нівелюється страхом чиновника.

Наші класи не можуть забезпечити необхідну соціальну дистанцію у 1,5 метра для 15 учасників? Ну то й що, нехай буде 1,2 метра. А спека! Сьогодні міряла температуру в аудиторії об 11.20 ранку – показало 25 градусів. Посадімо менше людей в аудиторії: не по 15, а по 10! Але ж ні, всі завдання спаковані по 15 штук.

Запитання: Пані т.в.о. Міністра освіти, чому Міністерством не прийняті рішення на користь підвищення безпеки проведення ЗНО? Чому не звільнені від ДПА учні 11 класів і випускники училищ? Чому у період пандемії конче необхідні кошти так безглуздо витрачені й продовжують витрачатись?

Чому за бездіяльність і недолугість чиновників випускники та вчителі стають заручниками й мішенями у цій безглуздій процедурі ДПА-ЗНО?

Ще можна все змінити! Так, напружитись працівникам УЦОЯО і регіональним центрам, у яких все у цифрі, переформатувати, зробити нову логістику з аудиторіями до 10 осіб і зменшити кількість учасників на пунктах ЗНО!

Водночас заступник Міністра освіти і науки Єгор Стадний в інтерв’ю ZN.UA наголосив, що МОН допускає звільнення від ЗНО тих, хто перехворів на коронавірус. Так, після одужання чи виходу з ізоляції хворі й контактні особи зможуть узяти участь у додатковій сесії, або ж йтимуть як звільнені від ЗНО за станом здоров’я.

Заступник Міністра також наголосив, що наразі МОН готується й до можливої маніпуляції Covid-19 серед абітурієнтів, які мають проходити ЗНО, з метою потрапляння до «списку контактних осіб».

Ми готуємо необхідні заходи. Можливо, знадобиться термометрія на пунктах тестування, точно не зможемо залучати до роботи інструкторами осіб із групи ризику, точно доведеться забезпечити всіх масками й антисептиками. Можливо, потрібно буде ще зменшити кількість учасників в одній аудиторії, – припустив пан Стадний.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вчителі та випускники стають заручниками у безглуздій процедурі ДПА-ЗНО, – директорка