facebook

До кінця року 45 – озвучено тривожний прогноз для курсу долара в Україні

В Україні вже літо, а коронавірусний карантин триває. Деякі ослаблення трохи розв’язали руки економіці, проте вся робота з відновлення тільки починається. Ніхто не знає, що буде далі. На порталі “Антикор” поділилися думками стосовно курсу долара в Україні найближчим часом.

Повідомляється, що експерти з Interfax помітили цікаву деталь. Так, у меморандумі МВФ позначили курс 2020 року як 30 грн за долар. А значить, на нас чекає девальвація, пише в мережі Facebook журналіст і публіцист Сергій Лямець, передає Znaj. ua.

“Якою саме буде девальвація, я не знаю. Тут залежить від того, як рахують фахівці МВФ. Якщо піти найпростішим шляхом і порівняти ВВП на кінець року – у гривні та доларах – вийде 30. Але це – дуже неграмотна модель, тому що тоді ми повинні припустити, що весь рік курс був саме таким. А зараз в обмінниках, нагадаю, – 25,6. Якщо рахувати середньорічне значення, починається цікавіши петрушка. Потрібно брати гривневий ВВП за кожен місяць і ділити його на середньомісячний курс. А можна, умовно, брати ВВП за сім місяців і ділити його на середній курс за 7 місяців. Можна додавати усереднення, екстраполяції, кореляції та інші яції. Загалом, маса варіантів”, – пишуть журналісти.

Проте наголошується, що девальвація буде в будь-якому випадку.

“В будь-якому випадку, вийде девальвація. Але в залежності від сценарію, наприкінці 2020 року виходить курс то 30 грн за долар, то 35 гривень, то 45 гривень. Я зробив банальні вправи з Excel. Якщо допустити, що ВВП зростає однаково щомісяця (це не так) – то півроку ми прожили при середньому курсі 26. Щоб у кінці року вийти на 30 – потрібно різко прискорюватися. Наприклад, можна вже в липні влаштувати девальвацію до 34 гривень за долар. Тоді арифметика працює, і наприкінці року ми виходимо на середньорічне значення 30. А якщо протягнути ще квартал і девальвацію розпочати лише у жовтні, то до кінця року потрібно виходити вже на курс 43 гривні за долар. А значить, девальвація буде більш шокуючою. Загалом, цікаву деталь помітили колеги з Interfax. Це ще не означає, що в 2020 році відбудеться девальвація. Адже на 2021 рік МВФ прогнозує середній курс трохи вище 28 гривень за долар. Це теж є в паперах. Але тоді поясніть мені, чому така арифметика. Адже нам “продали” Меморандум під знаком стабільності. Мовляв, буде провал в економіці і безробіття, зате курс та інфляція залишаться на місці”, – задається питаннями журналіст.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

До кінця року 45 – озвучено тривожний прогноз для курсу долара в Україні