facebook

У магазинах стало більше прострочених продуктів

У магазинах стало більше прострочених продуктів

— Загострилася проблема безпечності та якості продуктів. Через карантин доходи населення впали. На прилавках магазинів стало більше простроченого товару, — каже директор Союзу споживачів України Максим Несміянов, 32 роки.

— Покупці скаржаться, що товари на вагу переважно розфасовані в пакети. Туди кладуть 30 відсотків зіпсованих продуктів і 70 — якісних. Така ситуація з яблуками, картоплею, огірками. Бізнес намагається розпродати все, що залежалося, і не зазнати втрат. На великій столичній торговій базі зберігають товар без дати виробництва. Бо невідомо, коли доведеться реалізовувати його. Знову ожили стихійні ринки, куди завозять те, що не пройшло контроль у супермаркетах. Наприкінці травня в Запоріжжі знайшли тонну ранніх овочів із високим вмістом нітратів. Не виключаю, що їх успішно продають у містах області.

З Європи на український ринок продовжують завозити фури простроченого м’яса. Пам’ятаємо, як великий столичний супермаркет продавав рибу з ботулізмом. На півдні України можна знайти ковбасу першого сорту по 39 гривень за кілограм. Нещодавно цю ж марку побачив у столичному магазині біля станції метро, але по 69 гривень. Почали продавати морозиво з термінами придатності два-три роки. Хоча при певних температурах його можна зберігати не більше 22 місяців. Виробники посилаються на державні стандарти. Але споживачам перевірити їх складно. Треба платити за доступ до реєстрів.

Щоправда, із запровадженням карантину стало краще з чистотою й дез­інфекцією магазинів. Але це тимчасово. У більшості міст персонал скоротили. Хто залишився, недовго працюватиме за трьох на одну зарплату. З другого боку, для базарів досі діють санітарні норми 1979 року. А Держ­продспоживслужбі, що слідкує за безпечністю продуктів, на час карантину заборонили виїжджати на скарги споживачів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У магазинах стало більше прострочених продуктів