facebook

Тарифи на газ у липні 2020: скільки заплатять українці

“Нафтогаз” назвав нову ціну для формування тарифу на газ для населення.

У липні українцям прийдуть дві платіжки за газ. Одна за об’єм спожитого газу у червні, а інша за транспортування газу у липні. Тариф у першій платіжці впаде, а в другій – збільшиться, пояснюється у матеріалі сайту 24 каналу.

Скільки заплатять українці

Тариф у першій платіжці, тобто за спожитий газ, у всіх однаковий і становить 2,78 гривні за кубометр спожитого газу.

У червні українці заплатили за спожитий у травні газ за тарифом 2,94 гривні за кубометр. Таким чином у липневих платіжках тариф на 5,4% дешевший.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ціна в другій платіжці, тобто за транспортування відрізняється в різних областях та навіть районах області. У липні найдешевше платитимуть у Києві – 0,34 гривні за кубометр газу, а найдорожче у частині Львівської області – 3,28 гривні. До слова, ці тарифи підвищилися у липні.

Заплатять всі

Українці, які не споживали газ у червні чи травні, все одно заплатять. Не за спожитий газ, а за його транспортування. Все через те, що для вас підрахували, скільки ви спожили за період з 1 жовтня 2018 по 31 вересня 2019. Поділили все на 12 місяців, а потім цю кількість кубометрів помножили на місцевий тариф. Так вийшла фіксована ціна за транспортування, яка не залежить від того, чи споживаєте ви зараз газ, чи ні.

Навіщо одну платіжку розділили на дві?

Це вимога Євросоюзу в рамках Третього енергетичного пакету. Газ видобувають одні, а перевозять його інші. Тому й гроші треба розділити. Теоретично, це створить вільний ринок, адже українці самі можуть обирати постачальника газу. Із зростанням конкуренції на цьому ринку, ціна падатиме, а якість кращатиме. Та все це лише в теорії. На практиці підприємства просто розділилися умовно на облгаз і облгаззбут. Тобто юридично це дві різні компанії, але фактично власник один.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Тарифи на газ у липні 2020: скільки заплатять українці