facebook

Зарплати вчителів, інтернет та шкільні вбиральні – Сергій Бабак розповів про головні виклики в освіті

Проблема номер один в освітній сфері – неефективне використання коштів.
Учора, 1 липня, під час засідання комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак окреслив проблеми освітньої сфери в Україні й попросив новопризначеного т.в.о. Сергія Шкарлета звернути на них увагу.

Найперше, на чому наголосив голова комітету – це неефективне використання коштів, які виділяються з бюджету на освіту та науку:

Нам коштує значних зусиль вибити мільйони, а подекуди мільярди на програми, на які ми дуже розраховуємо, що вони справді зроблять освітнє середовище кращим. Це питання досі не закрите. Ці речі можна виправляти положенням про використання коштів або через Кабмін.

Наступне, що Сергій Бабак просив зробити Сергія Шкарлета – створити облік. Провести аудит використання тих коштів, які виділяються у межах МОН або інститутах, підпорядковані міністерству. Наприклад, Інститут модернізації змісту освіти витратив кошти на підручники.

Я був би радий, якби ви провели аудит із закупівлі цих підручників за останні декілька років. Ці результати допоможуть нам зрозуміти, де є не дуже ефективне використання коштів. І справа не в тому, що хтось має бути покараний, а в тому, щоб зробити цю систему дієвою, – зазначив голова комітету.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також Сергій Бабак озвучив проблему шкільних туалетів та інтернету. Цьогоріч держава виділила останню субвенцію, якої має вистачити всім областям:

Прокомунікуйте з губернаторами й працюйте з ними ефективніше, бо субвенції на обласні бюджети виділяються, але вони не доходять туди, куди потрібно. Ми готові виділяти й більше, якщо це можливо, але хочеться це питання нарешті закрити.

Ще одна важлива проблема в освітній сфері – нарахування заробітних плат педагогічним працівникам. Сергій Бабак зазначив, що до 15 липня необхідно запропонувати комітету нову концепцію нарахування зарплат всім працівникам освіти:

Ми були б дуже вдячні, якби ви до 15 липня виконали рекомендації комітету і спільно з Міністерством фінансів обговорили нову концепцію. Ми готові приєднатися.

Також Сергій Бабак розповів, що до 1 вересня необхідно як слід підготуватися, адже є ймовірність того, що діти не зможуть піти до школи. Найперше потрібно запустити електронну освітню платформу й продовжувати наповнювати її навчальним контентом.

І насамкінець Сергій Бабак окреслив проблеми вищої освіти. Він висловив надію, що розподіл державних коштів між університетами залишаться й надалі. Також необхідно запустити моніторинг працевлаштування випускників й розв’язувати проблему вступу іноземних студентів до українських вишів:

Я б попросив зайнятись розв’язанням питання електронних запрошень, бо найбільше проблем у студентів з інших країн світу виникає на початковому етапі, коли вони отримують запрошення та проходять співбесіду у посольствах.

Голова комітету наголосив, що іноземні студенти – це експорт освітніх послуг. Розв’язання цієї проблеми зміцнить та популяризує систему освіти.

Наприкінці розмови Сергій Бабак закликав Сергія Шкарлета зайнятись формуванням бюджету на 2021 рік, допоки депутати ВРУ не пішли на канікули.

Під час цього ж засідання т.в.о міністра освіти Сергій Шкарлет презентував план роботи міністерства на II півріччя 2020 року. Зокрема, готується затвердження Державного стандарту базової середньої освіти, положення про центри професійного розвитку педагогічних працівників і педагогічну інтернатуру, нового Порядку організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти тощо.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Зарплати вчителів, інтернет та шкільні вбиральні – Сергій Бабак розповів про головні виклики в освіті