facebook

Підбірка найцікавіших фактів: що ми знаємо про українську мову

21 лютого — Міжнародний день рідної мови. За даними ЮНЕСКО, станом на цей час у світі існує близько 6000 мов, пише “Експрес”.

А що ми знаємо про українську мову? Підбірка найцікавіших фактів.

1. 448 рік — перша згадка про українську мову. Цього року візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова “мед” і “трава”.

Початки української мови треба шукати ще у праслов’янськiй мовнiй єдностi. З неї приблизно у V — VII столiттях почала виокремлюватися протоукраїнська мова. Тобто вже в тi далекi часи за мовними ознаками можна було впiзнати щось особливе, притаманне лише українськiй мовi. На той час носiями цих ознак були племена полян, деревлян, уличiв, тиверцiв, сiверян, волинян, якi згаданi в “Повiстi минулих лiт”.

2. Літера “п”— найпопулярніша. Найбільше слів в українській мові розпочинається з “п”, вона також вважається найуживанішою літерою.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В 11-томному словнику української мови слова на лiтеру “п” зайняли частину 6-го тому, весь 7-й i частину 8-го.

Найрідше вживаємо літеру “ф”. А всі слова, які починають з неї, найчастіше запозичені з інших мов (факт, фініш, фільм).

3. 256 тисяч! Саме стільки слів налічує сучасна українська мова. Серед іменників найчастіше вживається слово “рука”, серед дієслів — “бути”, займенників — “він”, а найпопулярніший прикметник — “великий”.

4. Особливий звук “ґ”. Його важко вимовляти навiть нашим сусiдам, бо нi полякам, нi бiлорусам, нi росiянам вiн не властивий.

Дуже рiдкiснi звуки в нашiй мовi “дз”, “дж”. Хоч i є протоукраїнськими, але найрiдше використовуються у словах.

5. 30 літер в одному слові. Найдовше слово в українській мові — дихлордифенілтрихлорметилметан. Це назва інсектициду, що використовується проти комарів та інших дрібних шкідників.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Підбірка найцікавіших фактів: що ми знаємо про українську мову