facebook

“Залишила на смерть – як з цим жити?”: мати загиблої в одеському коледжі студентки розповіла моторошні деталі

Поліція завершила розслідування справи про жахливу смертельну пожежу в Одеському коледжі.

Поліція завершила розслідування справи про жахливу смертельну пожежу в Одеському коледжі.

У Приморський районний суд Одеси направили обвинувальний акт, проте рідні загиблих кажуть: говорити про завершення розслідууання ще рано.

Про це інформує “Обозреватель”.

ЧОРНИЙ ГРУДЕНЬ

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Трагедія трапилася 4 грудня минулого року. Студенти, які опинилися у вогняній пастці, рятувалися, як могли: навіть стрибали з вікон і падали на дахи авто.

Як потім з’ясувалося, в будівлі Одеського коледжу не було автоматичної системи оповіщення, датчиків диму і температури

Майже через 7 місяців обвинувальний акт щодо чотирьох підозрюваних було передано до суду.

Як повідомили в прокуратурі Одеської області, директор коледжу, завгосп, завідувач денного відділення економіки і підприємництва та колишній заступник директора з адміністративно-господарської роботи підозрюються в порушенні вимог пожежної безпеки, що призвело до виникнення пожежі. Їм загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі.

Деякі підозрювані, зокрема Андрій Хаєцький, який уже не працював на час виникнення пожежі в коледжі, категорично заперечують свою причетність до трагедії (про це ми розповімо в наступній публікації на OBOZREVATEL).

Тоді як деякі рідні загиблих переконані, що список підозрюваних повинен бути довшим.

“ВИКЛАДАЧКА ПРОСТО ЗАЛИШИЛА МОЮ ДІВЧИНКУ І ПІШЛА”

Серед загиблих під час страшної пожежі 4 грудня і 16-річна студентка Катерина П’яночкіна.

Катя П’яночкіна загинула під час пожежі в Одеському коледжі 4 грудня 2019 року

Як розповіла OBOZREVATEL її мама Тетяна Малинська, дівчинка в цей момент займалася історією.

“У Каті і ще однієї студентки було додаткове заняття з історії.

Оля потім розповіла, що моя дочка звернулася до викладачки: “Вікторіє Вікторівно, смердить чимось смаленим”.

На що та відповіла: “У нас увімкнена дуйка, запах через це”, – повідомила Тетяна.

Мама стверджує, що викладачка залишила двох дівчаток в аудиторії, яка була розташована безпосередньо над осередком пожежі на третьому поверсі, а сама вийшла.

“Вона сказала: “Якщо я не повернуся – тікати”. А в аудиторії залишилися Оля і Катя – двоє людей, яких вона не вивела. Потім викладачка мені сказала: мовляв, ну, Оля ж вибігла. Так, вибігла, але моя Катя злякалася. Якби дорослі були поруч, все могло бути по-іншому”, – вважає Тетяна.

Жінка стверджує, що, крім чотирьох співробітників коледжу, щодо яких до суду передано обвинувальний акт, повинна відповісти і викладачка, яка залишила двох підлітків в аудиторії. За словами Тетяни Малинської, про це вона заявила і слідчому.

“Я їздила в поліцію, прокуратуру, просила, щоб її ще раз викликали на допит. Знаєте, вона мені після похорону дитини написала: мовляв, вибачте, я вас впізнала, але не хотіла зізнаватися, що це я. Сказала, що бачила, як я “істерично” кричала: “Де моя Катя?!” А що я повинна була кричати? Спасибі, що Катя згоріла?” – додала знетямлена мати.

У той страшний день Катя кілька разів дзвонила і татові – сказала, що вже не може нікуди вийти, з вікон коридору валить дим.

“Я там була буквально через 15 хвилин після того, як дитина подзвонила татові. Вона раз подзвонила, другий, сказала: “Татку, ми біжимо, тут великий дим”, а потім… Що там сталося? За словами дітей, моя дитина просто впала і по ній усі пробігли…

Коли я приїхала на Троїцьку, то побачила, що викладачі стоять на вулиці з особистими речами, з ноутбуками, в шубах…

Скажіть, чому ви не вивели дітей, а самі стояли?” – додала Тетяна.

Мати, яка втратила дитину, понад усе зараз хоче справедливості.

“Сигналізація не працювала, евакуація з дітьми не була проведена. Тобто діти не розуміли, що їм робити в разі пожежі. Усі пожежні виходи були заварені. Ви розумієте, всі виходи, через які діти повинні були вибігати, були з металевими гратами і замок висів. Один тільки вхід, а там вузькі коридори… Всі повинні бути покарані – директор коледжу та інші. Їм не можна давати умовний термін. Вважаю, що вони повинні реально відчути те пекло, яке пройшли наші діти. Коли вони кричали в вікнах і падали, непритомнівши”, – каже Тетяна.

Пожежа на Троїцькій в Одесі

ЧОТИРИ СТРАШНІ ПОЖЕЖІ
Тетяна Малинська вважає, що є питання і до пожежників.

“Моє питання номер два – до пожежників. Вони приїхали до коледжу пізніше за мене. Пам’ятаю, як одні сказали: “Вибачте, у нас немає обмундирування, ми не можемо всередину будівлі зайти, вивести дітей”, – повідомила Тетяна.

Каже, що були ще “дивацтва”.

“Чому, коли вони піднялися в аудиторію, де були діти, нам, батькам, сказали, що там дітей немає? Куди вони поділися, якщо у нас на очах вони падали, втрачали свідомість?” – задається питаннями мама Каті.

Є претензії у матері, яка втратила дитину, і до колишнього глави ДСНС в Одеській області.

Після трагедії, що сталася, Віктор Федорчак “втік у декрет”. Повідомлялося, що в тому чорному грудні генерал взяв відпустку по догляду за дитиною, проте це не врятувало його від звільнення.

Віктору Федорчаку в січні 2020 р. оголосили про підозру у службовій недбалості, що призвела до важких наслідків

Під час “каденції” Федорчака в Одесі відбулося чотири масштабні пожежі з людськими жертвами: в дитячому таборі “Вікторія”, в обласній психіатричній лікарні, в готелі “Токіо Стар” і в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.

У січні 2020 р. екскерівнику обласного управління ДСНС оголосили про підозру у службовій недбалості, що призвела до важких наслідків.

Тетяна Малинська каже, що вже давала свідчення в Держбюро розслідувань.

“Через Федорчака нас викликали в ДБР. Під його керівництвом нормального не було нічого. І обмундирування пожежників, і… Бачили б ви ту цівку води, яка лилася. Не дай боже жодній матері випробувати, коли діти кричать з вікон: “Допоможіть, врятуйте нас!”, а пожежники не можуть нормально шланги розвести. І з драбинами було питання, допомагав “Зеленбуд”, – розповіла Тетяна.

Із дня трагедії минуло майже 7 місяців, і Тетяна Малинська каже, що біль не вщух.

“Моя молодша дочка, семирічна Світланка, дуже важко перенесла загибель старшої сестри.

Дитина майже щодня запитує, чому Катю не врятували, не вивели з будівлі.

А у мене немає відповідей. Як із цим жити?” – поділилася мати.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Залишила на смерть – як з цим жити?”: мати загиблої в одеському коледжі студентки розповіла моторошні деталі