facebook

Чи зможе Міхо врятувати Зе? Чого чекати від другого пришестя Саакашвілі — велике інтерв’ю НВ.

У першому великому інтерв’ю НВ після другого приходу у владу в Україні Міхеіл Саакашвілі, голова Виконавчого комітету реформ, розкриває найгрошовитіші тіньові схеми часів президента Зеленського, одразу попереджаючи: Зеленський хабарів не бере.

Всього за один рік Міхеіл Саакашвілі зробив розворот на 180 градусів. Ще навесні 2019-го він був політичним вигнанцем, позбавленим українського громадянства, а в травні 2020 року отримав в Україні нову офіційну посаду і відновив паспорт.

Президент Володимир Зеленський призначив експрезидента Грузії, який працював губернатором Одеської області, головою Виконавчого комітету реформ, який, за задумом, має стати органом нагляду за динамікою політичних змін у країні.

І хоча межі формальних повноважень комітету залишаються для багатьох загадкою, діяльний Саакашвілі не сидить склавши руки і навіть заручився підтримкою Зеленського для масштабної податкової реформи. Також у планах реформатора врегулювання ринку будівництва, де нерідко процвітають напівлегальні комерційні відносини.

Офіційна посада в політичній ієрархії Зеленського не зробила Саакашвілі менш гострим у висловлюваннях. Він незадоволений роботою українських судів, правоохоронців та окремих міністрів. Він не боїться називати імена і показувати пальцем на проблеми. Він постійно повторює, що не хоче бути весільним генералом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Спочатку президент Зеленський розглядав колишнього одеського губернатора на пост віцепрем’єра з питань реформ, але Саакашвілі не вдалося заручитися підтримкою депутатів фракції Слуги народу. Тепер він критикує і народних депутатів, запевняючи, що за бажанням в Україні можна провести реформи всього за 100 днів.

— Багатьох свого часу здивувало, що ви погодилися очолити Виконавчий комітет реформ. Скажіть, повноваження цієї організації і її бюджет дають вам можливість щось дійсно змінити в країні?

— По-перше, я хочу сказати, що я не є керівником виконавчого органу, тобто прямих повноважень у мене немає. Коли мене пропонували на віцепрем’єра з питань реформ, певні групи впливу в українському парламенті заблокували це зі зрозумілих причин. Якби я був в уряді, я б блокував якісь речі, які там лобіюють, — це перше. Друге: я б сам оперативно робив якісь кроки, які б їх не дуже влаштували. Але те, що ми тут [у комітеті] робимо, це все одно важливо.

Ми як мінімум у кількох сферах пропонуємо те, що може кардинально змінити життя людей, кардинально змінити державне управління, кардинально змінити ставлення людей до ролі держави. Подивимося, що з цього вийде

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чи зможе Міхо врятувати Зе? Чого чекати від другого пришестя Саакашвілі — велике інтерв’ю НВ.