facebook

“Що людину вбити, що церкву знести”. Як у Криму знищують залишки ПЦУ

Парафіян Православної церкви України в анексованому Криму можуть позбавити можливості відвідувати свій головний храм в Сімферополі.

4 серпня Верховний суд Росії відмовився скасувати рішення нижчих судів про виселення релігійної організації з собору святих князів Володимира і Ольги.

Одночасно з цим влада Євпаторії вимагає від ПЦУ знести невелику дерев’яну церкву, збудовану в січні 2014 року.

Після анексії півострова життя кримської громади ПЦУ й так не можна було назвати простим, але сьогодні, кажуть експерти, вона буквально перебуває на межі виживання.

При цьому більшість православних храмів Криму формально досі підпорядковуються УПЦ МП, яка є частиною Російської православної церкви

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Собор святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги займає частину будівлі колишнього військово-будівельного училища неподалік центрального ринку в Сімферополі.

Якщо дивитися здалеку, будівлю складно ідентифікувати як храм.

Лише підійшовши ближче, за квартетом коринфських колон можна побачити невеликий позолочений купол з високим православним хрестом.

ПЦУ (а до її створення – УПЦ КП) займає цю будівлю з 1996 року.

До анексії Криму Росією громада платила за нього символічну орендну плату – 1 гривню на рік, проте з 2017 року на приміщення, які займає храм, претендує кримське Міністерство майнових і земельних відносин.

Саме місцеві чиновники подали проти церкви перший цивільний позов з вимогою виселити її, бо до цього часу вона не зареєструвалася на півострові за російським законодавством.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Що людину вбити, що церкву знести”. Як у Криму знищують залишки ПЦУ