facebook

Навчальний рік в умовах карантину: хто йде до школи і які правила діятимуть для учнів

Від сьогодні, 1 вересня, в Україні розпочинається навчальний рік за новими правилами через пандемію коронавірусу. У школах впровадили протиепідемічні заходи. Відвідувати ж навчальні заклади зможуть учні в регіонах, які не ввійшли до “червоної” зони.


Про міста та області, школи в яких не відкриються сьогодні, інформує ТСН. Відтак, згідно з правилами адаптивного карантину усі області поділили на чотири зони – зелену, жовту, помаранчеву та червону. У школах у “червоній” зоні впроваджується двотижневий карантин, тому заклади практично повністю перейдуть на дистанційне навчання.

Зазначається, що рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 27 серпня до “червоної зони” потрапили окремі міста та райони п’яти областей України: Івано-Франківської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, Чернівецької.

До “червоної” зони увійшли:

міста Івано-Франківськ, Калуш та Коломию, Городенківський, Косівський та Тисменицький райони Івано-Франківської області;
міста Біляївку та Ізмаїл Одеської області;
міста Дубно та Острог, Костопільський та Радивилівський райони Рівненської області;
міста Бережани та Чортків, Бережанський район Тернопільської області;
місто Чернівці, Вижницький, Глибоцький, Заставнівський, Кіцманський та Новоселицький райони Чернівецької області.
У цих містах школи працюватимуть дистанційно. Однак в Івано-Франківську вирішили продовжити канікули школярам ще на два тижні – до 11 вересня. Водночас мешканці деяких міст “червоної зони” невдоволені новими обмеженням і виходять на протести під будівлі міської і обласної адміністрацій.

“У містах “жовтої, зеленої і помаранчевої зон” діти звично першого вересня підуть до школи, йдеться у повідомленні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Що змінюється для учнів:

До школи дитину тепер не пустять без маски. Єдиний виняток – для учнів молодшої школи – 1-4 класів. А от під час проведення занять маски можуть не використовуватися.
Час початку та завершення занять для класів і груп має бути різним. Графік харчування також формується з урахуванням максимальної кількості учнів, які можуть одночасно отримувати та вживати їжу, дотримуючись дистанції в один метр.
Для школярів діятиме маршрути руху і графік таким чином, щоб запобігати скупченню людей.
Перед початком занять педагоги будуть проводити опитування учнів щодо самопочуття та обстежуватимуть на ознаки респіраторних захворювань. У разі виявлення хвороби, учня ізольовуватимуть в окреме приміщення та повідомлятимуть батьків.
Пересування школярів між навчальними кабінетами повинно бути мінімізоване.
У коридорах та приміщеннях має бути розмітка для відокремлення учнів різних вікових груп.
Після кожного заняття провітрювати приміщення впродовж 10 хвилин.
Проведення занять з окремих предметів на свіжому повітрі.
На всіх входах до закладу мають бути місця для обробки рук антисептичними засобами. Основним заходом гігієни є миття рук з милом.
Вхід до закладу освіти дозволено:

працівникам, учням та людям, які супроводжують осіб з інвалідністю;
тільки за наявності маски або респіратора.
Заняття:

після кожного заняття необхідно провітрювати приміщення щонайменше 10 хвилин;
після занять необхідно продезінфікувати поверхні: дверні ручки, столи, місця для сидіння, перила тощо.
Щодо правил поводження у школі вчителів та інших працівників, то співробітники допускаються до роботи за умови:

використання засобів індивідуального захисту (респіратора, захисного щитка або маски, зокрема виготовленої самостійно). Вчителі у школі обов’язково мають носити маски. Якщо заклад у “помаранчевій” зоні, то маску радять замінити на пластиковий щиток;
після вимірювання температури безконтактним термометром.
Співробітник повинен повідомити свого керівника, якщо він має симптоми ГРВІ, або температуру тіла понад 37,2 °С. Такий співробітник не може бути допущеним до виконання обов’язків та має звернутися до сімейного лікаря.

Працівники загальноосвітніх навчальних закладів повинні:

поширювати серед учнів інформацію про заходи профілактики;
стежити за самопочуттям та здоров’ям учнів;
дотримуватися правил респіраторної гігієни;
змінювати маску що три години. Працівники харчоблоку – маску і рукавички. Перед та після слід ретельно мити руки або обробляти їх спиртовмісним антисептиком.
Керівництво закладу освіти забезпечує розробку алгоритму дій у разі реєстрації випадку COVID-19 та затверджує новий графік навчання, щоби запобігати скупченню учнів.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Навчальний рік в умовах карантину: хто йде до школи і які правила діятимуть для учнів