facebook

Зеленський хотів присвоїти батьку довічну стипендію? Фактчек

Низка українських та російських ЗМІ написали, що Володимир Зеленський хотів нагородити свого батька, завідувача кафедри інформатики та інформаційних технологій Криворізького економічного інституту Олександра Зеленського довічною стипендією як видатному діячу освіти.

Журналісти навіть публікують проєкт указу й вказують, що цей документ запропонував президент, але його зняв з розгляду уряд.

Деякі скандальні блогери, як от Анатолій Шарій, навіть стверджують, що Зеленський вже нагородив свого батька.

2 вересня на розгляд Кабінету Міністрів мали винести затвердження проєкту указу президента про призначення довічних державних стипендій видатним діячам освіти. І в ньому дійсно є ім’я Зеленського Олександра Семеновича, батька президента України.

Під час засідання уряду за пропозицією в.о. міністра освіти та науки Сергія Шкарлета цей проєкт указу президента зняли з розгляду.
Але, як свідчать документи, проєкт цього указу не готувався в Офісі президента Володимира Зеленського. Тому казати, що президент хотів нагородити свого батька, некоректно.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Положення про нагородження президентом довічними стипендіями передбачає спеціальну процедуру й чітко вказує, хто ініціює нагородження.

Кандидатів на отримання довічної стипендії висувають самі заклади освіти чи місцеві органи влади. Потім направляють їх до міністерства освіти та науки.

Там існує спеціальна комісія, яка відбирає претендентів. Після цього Міносвіти пропонує перелік претендентів та проєкт указу президента для схвалення Кабінетом міністрів.

Вже після схвалення Кабміну документ надходить до президента й він видає указ про нагородження.

Подання для нагородження надходять до президента двічі на рік – до 30 березня та 30 вересня.

Тобто міністерству освіти подали кандидатуру батька Володимира Зеленського, конкурсна комісія його затвердила, міністерство й пан Шкарлет винесли Зеленського-старшого на затвердження уряду, проте сам міністр і зняв цю пропозицію.

Як вказали ВВС News Україна в уряді, Міносвіти само готувало такий проєкт, воно ж від нього і відмовилось.

Наразі довічна державна стипендія видатним діячам освіти складає 2 568 гривень на місяць.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Зеленський хотів присвоїти батьку довічну стипендію? Фактчек