facebook

Поради психолога: як вагітним побороти страх перед пологами

Не має значення, яка вагітність, важливо правильно налаштуватися, тримати себе в руках, подолати страх і народити на світ здорову і прекрасну дитину.

Сильний страх перед пологами відчувають всі вагітні жінки. У деяких він з’являється в останні дні вагітності, а хтось його відчуває з самого зародження маленького життя. Щоб пологи пройшли без страху, жінці необхідно відвідати психолога або побороти переживання самостійно. Якщо у жінки вагітність не перша, то такий страх є фобією, яку потрібно обов’язково лікувати.

Причини появи

Панічний страх перед пологами у жінок – нормальне явище. Страшно навіть подумати про процес, тим більше, якщо це перша дитина. Жінка в цей період сильно схильна до психічних розладів, а її страхи виражаються ще яскравіше. Особливо сильно переживають страх емоційні і недовірливі майбутні мами.

Часто змушують понервувати вагітну її подруги. Вони жодного разу не народжували, а вже чули про проблеми, які можуть трапитися під час і після народження сина чи дочки. Злі лікарі, хамуваті медсестри – може насторожити багато факторів. Про те, що народжувати дуже боляче, знають навіть чоловіки.

У багатьох випадках присутній страх смерті перед пологами. Таке трапляється, якщо є реальний факт жінки, яка померла в процесі або була на грані між життям і смертю. Потерпіла може бути родичкою або подругою. При таких зв’язках утворюється конкретна фобія, яка пов’язана з життям дитини і станом самої матері.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Страх перед другими або перед третіми пологами з’являється у тих, кому було важко народжувати перший раз. Але боятися не варто, досвід переймів і пологів вже є, тому жінка не переплутає початок і вчасно звернеться в лікарню. Люди, які налаштовані правильно і знають, що все буде добре, переживати не будуть.

Боязнь самого процесу або страх фобії може формуватися як невроз через пережиті стреси з дитячого або підліткового віку. Перед пологами необхідно відвідати фахівця в цій області. Фобію «пологи без страху» буває важко виявити і лікувати.

Способи усунення страху

Як позбутися страху перед пологами? Страхи у вагітних перед днем «ікс» з’являються з-за неточної інформації. Занепокоєння із-за думок, як все буде – нормальне явище.

Щоб морально і фізично налаштуватися, в жіночих консультаціях є спеціальні групи для підготовки вагітних. Для тих, хто відчуває страх, курси будуть дуже корисними і необхідними. Жінки дізнаються, як правильно дихати, проведуть вправи з лікарями. Вправи допоможуть розтягнути зв’язки в тазової області, а також фахівці дадуть правильну пораду.

На курсах можна розпитати у всіх подробицях: як протікає вагітність, якими будуть самі пологи, розповісти про свої переживання і послухати думку інших майбутніх матусь. Не потрібно думати, що акушер буде обманювати, тільки щоб заспокоїти вагітну. Він зверне увагу на реальну проблему. Якщо дівчина послухає поради лікарів, вона буде налаштовувати себе правильно.

Корисні рекомендації

  1. Почитати корисну інформацію і не слухати плітки. Підібрати спеціальні книги, а також відвідати збори для вагітних.
  2. Придивитися на фізичний стан до і після народження дитини. Ходити на прийом до лікаря, проводити гімнастичні вправи для вагітних.
  3. Не слухати плітки подруг і знайомих.
  4. Якщо негативні теми все ж таки були почуті, краще послухати свій організм. Якщо все протікає нормально, пологи пройдуть добре.

Існує кілька негативних історій, які насторожують вагітну на боязнь пологів. Ті, кому будуть робити наркоз або кесарів, особливо відчувають страх, лікарі присипляють жінку. Здорові вагітні в змозі народити самі за допомогою медперсоналу.

Поради психологів

Вагітність і пологи – це важливий процес, підсумком якого стане материнство. Щоб пологи пройшли без страху, треба добре потрудитися. Для цього звертаються за допомогою до психологів. Вони дають важливі поради.

  1. В першу чергу, майбутнім мамам необхідно захистити себе від різних жахів і негативної інформації. Варто подумати і налаштуватися на щасливе життя без страху після пологів. Жінка повинна подивитися на оточуючих, як багато жінок гуляє з колясками і дітьми. Значить, вони пройшли цей етап і впоралися зі своїми переживаннями. Статистика смертності під час пологів дуже мала, і ці показники вважаються важливим аргументом, щоб пережити пологи без страху.
  2. Важливо почитати спеціальні книги, в яких все докладно розписано і навіть намальовано. Така інформація допоможе усвідомити, що пологи – це природний процес і багато жінок народжують, тому боятися не варто. Якщо жінка буде в курсі деяких подробиць під час пологів, вона також зможе допомогти лікарям і собі в цьому нелегкому процесі.
  3. Перестати нервувати через дрібниці, а зайнятися потрібною справою. Жінці потрібно взяти блокнот і ручку, написати план роботи, який необхідно зробити перед пологами. Зібрати все: купити речі для дитини і майбутньої мами, медикаменти, підготувати дитячу кімнату. А також необхідно домовитися з лікарем. Всі негативні думки потрібно прибрати далеко і думати тільки про прекрасне майбутнє.

Альтернативні методи боротьби зі страхом

Які ще методи допомагають пережити пологи без страху і болю? Це не тільки спеціальні заняття, але і дуже корисні дії для організму в цілому.

  1. Дихальні вправи. Особливі дихальні тренування в період виношування дитини допомагають не тільки стати спокійніше, але розслабитися і привести в норму роботу серця. У момент самого процесу необхідно почати дихати правильно, тому навчитися це робити необхідно заздалегідь.
  2. Гімнастика і йога. Тренування для вагітних жінок позитивно діють на здоров’я, стан душі і формування плоду. Важливо підібрати з керівником спеціальні вправи для вагітних. Необхідно запитати поради у тренера, існує декілька обмежень, при яких фізичні вправи заборонені. Під час токсикозу, анемії небажано займатися гімнастикою або робити, але дуже обережно. Якщо з’являться незручності – звернутися в лікарню.
  3. Займатися улюбленою справою. Страх – це негативна емоція. Необхідно зайняти себе чимось позитивним, що викличе тільки гарні емоції. Наприклад, погуляти на свіжому повітрі, сходити в гості до друзів або рідних. Піти в кіно, почати в’язати або малювати. У період декрету можна почати саморозвиток, навчитися чомусь новому. Такі заходи допоможуть відволіктися і спрямувати думки на позитив.
  4. Пологи разом з близькими людьми. Чи допоможе допомога чоловіка або будь-якого родича подолати процедуру пологів? Подумати про це кожен повинен сам, раніше присутність родичів заборонялася, але в сучасний час багато пар вибирають партнерські пологи. Психологи стверджують, що участь майбутнього тата добре діє на маму. Знайоме обличчя і голос діє як заспокійливе: дає надію, віру і сили. Багато дівчат, які проводили партнерські пологи, розповідають, що підтримка рідної людини допомогла впоратися з болем в момент пологів. Але також важливо, щоб на такі пологи були згодні 2 партнера, і вони повинні бути до них підготовлені.

Не потрібно сидіти на різних інтернет-сайтах, де показані різні неприємні відео. Всі жінки досить чутливі, і гостро реагують на негатив. Потрібно уникати негативної інформації, стрес може привести до небажаних наслідків.

Найважливіше, що потрібно робити, це позитивно налаштовуватися, кожен організм індивідуальний, і кожна жінка по-різному може народжувати і переживати цей процес.

Висновок

Важливе завдання кожної жінки – постаратися зробити все, щоб бути стриманою і впевненою в своїх силах. Не має значення, яка вагітність, важливо правильно налаштуватися і тримати себе в руках. Під час поїздки в пологовий будинок побороти страх, зберігати спокій, правильно дихати. Підтримка близьких завжди потрібна, тільки рідні допоможуть жінці подолати страх і народити на світ здорову і прекрасну дитину.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Поради психолога: як вагітним побороти страх перед пологами