facebook

Залякати протест: як Лукашенко імітує проходження колон важкої техніки та переліт гелікоптерів

Режим Лукашенка у Білорусі активно використовує засоби інформаційно-психологічного впливу проти протестувальників. На відеострімі з Мінська у кадр потрапила так звана звукомовна станція ЗС-82. Вона здатна здійснювати звуковий вплив на відстань до 6 кілометрів та імітувати проходження колон важкої техніки, переліт гелікоптерів, вибухи та постріли з різних видів озброєння.

Усі ці звуки здатні ввести противника в оману або спровокувати паніку серед натовпу. Зазвичай звукові імітації проводять вночі, адже тоді можливість візуального контакту обмежена. Вдень такі засоби можуть використовувати для військової пропаганди – транслювати промови або пісні, що мають викликати певні емоції у людей.

Відомо, що такі станції перебувають на озброєнні підрозділів інформаційно-психологічного впливу Російської Федерації. Зокрема, росіяни використовували їх на Донбасі у війні проти України.

Цікаво, що у серпні 2014 року волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm також фіксували російські станції ЗС-82 серед колон бронетехніки, які Збройні сили РФ перекидали до кордонів України.
До кордонів України перекидали станції ЗС-82 / Скриншот з відео

У 2014 році ці засоби впливу також використовувались росіянами для психологічного тиску на українських прикордонників. Місцеві жителі щоночі впродовж 2 – 3 годин чули так звані:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

величезні колони російської важкої техніки, що заходять в Україну;
постійний шум танків і БТРів, які йдуть через кордон.
А сліди гусениць на асфальті свідчили про те, що нас психологічно обробляють.

Як ви гадаєте, скільки потрібно танків, щоб імітувати проходження колони техніки кількістю 100 одиниць? Ні, не 100, а 2 – 3 плюс звукова станція ЗС-82 на базі Бойової розвідувально-дозорної машини (БРДМ-2 – 24 канал). Це класичний тип техніки, що перебуває на озброєнні підрозділів Психологічних операцій РФ.

За допомогою такої звукової станції можна легко імітувати:

проходження колони танків;
проліт вертольотів;
звуки пострілів та вибухів.
Основна мета таких станцій – ввести супротивника в оману, спровокувати паніку та дезорієнтувати. Методи, які Росія активно використовувала на Донбасі, мають своє продовження і в Білорусі.
Однак чи готовий кремлівський карлик до Донбаського сценарію для Білорусі, і чи вистачить розуму Лукашенку не повторювати помилок Януковича.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Залякати протест: як Лукашенко імітує проходження колон важкої техніки та переліт гелікоптерів