facebook

Реєстрація домашніх тварин: що насправді передбачає законопроєкт, який подали в Раду

Ідентифікація та реєстрація домашніх тварин давно є звичною практикою для багатьох європейських країн.

Close-up of a vet specialist examining sick dog in hospital

Проте в Україні, незважаючи на міжнародні зобов’язання та об’єктивну необхідність, це досі рідкісне явище.

У липні цього року мною та групою народних депутатів із різних парламентських фракцій було внесено законопроєкт №3796 щодо відповідального поводження з домашніми та дикими тваринами, які утримуються в неволі.

Над законопроєктом майже рік працювала велика робоча група, до якої увійшли: науковці, представники зоологічних парків, реабілітаційних центрів для диких тварин, притулків для тварин, комунальних підприємств, що реалізують програми регулювання чисельності безпритульних тварин, громадські активісти, а також представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України і Держпродспоживслужби.

Що таке ідентифікація та реєстрація і як вони відбуватимуться?

Реєстрація тварини – це внесення даних про тварину до Єдиного державного реєстру. Тобто схоже на отримання паспорту або ідентифікаційного коду людиною.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Після реєстрації легко встановити власника тварини та переглянути ключову інформацію щодо самої тварини (наприклад, дані щодо щеплення від сказу або проведення стерилізації). Для реєстрації тварини потрібно спершу її ідентифікувати.

Ідентифікація включає в себе огляд тварини ветеринаром та чіпування або іншу процедуру, залежно від того, який метод для присвоєння спеціального індивідуального номеру було обрано. Найчастіше це жетон або чіп.

Хто здійснюватиме ідентифікацію та реєстрацію?

Нашим законопроєктом передбачено, що ідентифікацію та реєстрацію тварин здійснюють спеціалісти ветеринарної медицини – агенти з ідентифікації.

Це означає, що цю процедуру може зробити будь-який державний або приватний ветеринарний лікар, що має доступ до авторизованої бази даних, до якої він внесе повну, і, що дуже важливо, достовірну інформацію щодо породи та особливостей здоров’я тварини.

Кого потрібно реєструвати?

З 2015 року існує закон “Про ідентифікацію та реєстрацію тварин”, який передбачає обов’язкову реєстрацію та ідентифікацію сільськогосподарських тварин.

Норми щодо реєстрації собак прописані в Адміністративному кодексі України, проте вони не діють, оскільки немає закону про реєстрацію.

Тож законопроєктом ми уточнюємо та прибираємо недоліки чинного законодавства в сфері реєстрації та ідентифікації тварин.

Одним із таких напрямів у законопроєкті є зобов’язання Кабміну ухвалити чіткий перелік диких тварин у неволі та домашніх, які підлягатимуть обов’язковій ідентифікації та реєстрації.

Щодо домашніх тварин попередньо можу сказати, що це стосуватиметься котів та собак, а ховрашків, папуг, тарганів та золотих рибок реєструвати не потрібно.

5 причин ідентифікувати вашого собаку мікрочіпом
Обов’язковій реєстрації підлягатимуть дикі тварини у неволі – це тварини у зоопарках, дельфінаріях та цирках, що надзвичайно важливо для розуміння реальної ситуації з тваринами, контролю за їхнім утриманням та запобігання контрабанді.

Також передбачена ідентифікація та реєстрація тварин у напіввільних умовах (виключно при транспортуванні).

Знову-таки, буде чіткий перелік цих тварин, визначений Кабміном.

Скільки це коштуватиме?

Вартість ідентифікації залежить від вартості ветеринарної послуги у лікаря, якого обрав господар тварини (ціна послуги може відрізнятися в державних та приватних установах), та обраного типу ідентифікації (чіпування або жетон).

Середня вартість жетона складає 35 грн, а чіпу – 70 грн.

Щодо реєстрації, ми будемо вносити зміни до другого читання та пропонувати, щоб реєстрація тварин була безкоштовною.

На сьогодні законопроєктом передбачені категорії громадян, що звільняються від оплати за реєстрацію та ідентифікацію тварин.

До них належать:

ветерани війни та прирівняні до них особи;
особи з інвалідністю І та ІІ груп;
малозабезпечені сім’ї та інші особи за рішенням органів місцевого самоврядування відповідно до місцевих програм (а отже місцева влада зможе самостійно розширювати перелік пільгових категорій громадян).
Також законопроєктом передбачено позбавлення фінансового навантаження на осіб, що ідентифікують та реєструють безпритульних (бездоглядних) собак і котів.

Вони можуть це робити коштами місцевих бюджетів через профільне підприємство або установу.

До таких належать громадські та благодійні організації, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження та які зареєстровані не раніше ніж за рік до дати проведення реєстрації.

Чи потрібно буде платити податки на домашніх тварин?

Ні, ніяких податків законопроєктом не запроваджується.

Чи потрібно реєструвати тварину одразу після народження?

Ні, тварину потрібно зареєструвати до досягнення нею трьохмісячного віку.

Яку відповідальність нестиме власник незареєстрованої тварини?

Кодексом Про адміністративні правопорушення вже сьогодні передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафу за утримання незареєстрованої собаки.

Проте ця норма наразі не працює, тому що немає закону про обов’язкову реєстрацію домашніх тварин.

Коли законопроєкт про ідентифікацію та реєстрацію домашніх та диких тварин ухвалять, у власників буде 3 роки на те, щоб їх зареєструвати.

Протягом цього часу ніяких штрафів за незареєстрованих домашніх улюбленців не буде.

Як ідентифікація та реєстрація допоможуть боротись із жорстоким поводженням із тваринами?

Наразі Адміністративним та Кримінальним кодексами України передбачено відповідальність за неналежне утримання та жорстоке поводження з тваринами.

Проте дуже важко притягнути порушників до відповідальності, адже неможливо довести, кому саме належить тварина.

Законопроєкт дає можливість юридичного підтвердження приналежності тварини людині (витяг із єдиного державного реєстру), що в свою чергу дозволяє вирішувати не тільки питання нанесення шкоди людиною тварині, а й навпаки, коли тварина нанесла шкоду іншій людині (наприклад, якщо собака покусав когось, власника цього собаки можна буде притягнути до відповідальності).

Навіщо взагалі потрібен цей законопроєкт?

Насправді, до ухвалення цього законопроєкту спонукає декілька важливих факторів:

По-перше, це виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань. Україна підписала та ратифікувала Європейську конвенцію про захист домашніх тварин. Ці зобов’язання напряму передбачають проведення ідентифікації та реєстрації домашніх тварин.

По-друге, це дозволить підняти рівень благополуччя тварин, оскільки вся інформація про неї, її особливості та історія вакцинацій буде доступна ветеринарному лікареві в будь-який момент.

По-третє, з’явиться чіткий юридичний зв’язок між власником і його твариною, що дозволить вирішити низку нагальних питань:

захист тварини від жорстокого поводження;
швидкий розшук власника загубленої тварини;
визначення належності тварини, що заподіяла шкоду оточуючим;
притягнення до відповідальності власника тварини, що викинув її на вулицю тощо.
Одночасно з цим господар тварини зможе вільно подорожувати з нею за кордон без необхідності додаткової реєстрації.

По-четверте, це контроль над розведенням, обігом та утриманням диких тварин у неволі, а також боротьба з контрабандою червонокнижних тварин.

Наразі неможливо достовірно встановити, яка кількість диких тварин задіяна у цирках, дельфінаріях, зоопарках та навіть приватних господарствах, що, в свою чергу, робить неможливим контроль за умовами утримання цих тварин.

По-п’яте, це ефективність роботи комунальних підприємств та ведення обліку бездоглядних тварин.

Усі тварини, які надходять до комунального підприємства, обов’язково ідентифікуватимуться та реєструватимуться, що дозволить ефективніше виконувати програму регулювання чисельності виключно гуманними методами, а також створити роботу підприємства прозорішою для громадян та зоозахисників.

Законопроєкт викликав великий резонанс у засобах масової інформації.

У цьому є великий плюс – через обговорення та діалог починає формуватися громадянська свідомість щодо необхідності ідентифікації та реєстрації тварин.

Юлія Овчинникова, народний депутат України, фракція “Слуга Народу”, спеціально для УП.Життя

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Реєстрація домашніх тварин: що насправді передбачає законопроєкт, який подали в Раду