facebook

Тривожна людина знищує того, про кого вона тривожиться

Не вірите? Та фактів мільйон! Мама боїться, що дитина простудиться, кутає її. Вона не загартовується і дійсно застуджується. Чоловік не хоче хвилювати свою тривожну дружину, намагається швидше потрапити додому і, переходячи вулицю, потрапляє під машину.

Наведу Вам клінічний приклад.

Чоловік 37 років, часто хворіє, має «букет» психосоматичних захворювань (виразкова хвороба шлунка, хронічний бронхіт, гепатохолецистит та ще щось), поступив до нас у клініку для оформлення групи інвалідності або повного лікування (такою була вимога начальства).

Одним з основних факторів, що викликали хворобу, було бажання не турбувати свою тривожну мати. Він, прийшовши додому, щодня о 22 ввечері телефонував про те, що вже вдома. Були й ще деякі, здавалося б, безневинні вимоги. Доля їх розвела в різних містах. Безглуздість цього правила скоро почала заважати його життю. Телефон, іноді, не працював і він змушений був бігти на переговорний пункт, який знаходився далеко від дому, щоб сказати мамі, що вже прийшов додому. Якось його побили, коли він повертався після такого дзвінка. Не дзвонити він не міг. Якщо він не зателефонував, то мама посилала телеграму‑блискавку.

Перша дружина не витримала і пішла від нього. Друга теж радості від такої синівської любові не відчувала. У сім’ї склалася напружена обстановка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На виробництві через переживання матері він відмовлявся від деяких відряджень, які приховувавли в собі елементи небезпеки. Він почав хворіти. З’явився «привід» відмовлятися від деяких доручень. Працівник він був тямущий.

Якось він висунув одну ідею і сформував групу для її реалізації. Співробітники затримувалися допізна в лабораторії, де не було телефону з міжміським зв’язком. Це повторювалося доволі часто, але він змушений був йти, щоб зателефонувати матері з дому о 22 ввечері. Незабаром його з групи виключили. Робота була настільки цінною, що отримала Державну премію.

Про його переживання можна не розповідати. Думаю, що ці хвилювання здоров’я не додавали.

До речі, одним з істотних моментів в його лікуванні був розрив невротичної зчіпки мати–син. Мама тепер знала, що, якщо від сина дзвінок о 22 ввечері,то він сповіщає про велику біду.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Тривожна людина знищує того, про кого вона тривожиться