Про шафран фермер Віталій Шакало з Любимівки, що на Херсонщині, дізнався тільки 4 роки тому. Однак саме він одним з перших в Україні почав вирощувати цю культуру на 5 сотках.
Зараз він вже має близько 2 000 послідовників, які також вирощують шафран на теренах України. Про це чоловік розповів на своїй сторінці у Facebook, пише agroter.com.ua.
“На 15 сотках землі можна зібрати 2 кг шафрану. 1 грам спеції ми не продаємо дешевше ніж по 5 доларів, частіше по 6,5 – 7,5 доларів. У найближчих планах консолідувати об’єми спеції у партію для експорту… думаємо про кооперацію надалі, треба готувати документи для експорту та виходити на міжнародний ринок”, – розповів Віталій Шакало, керівник ФГ “Шафран Любимівський”.
Шафран – найдорожча у світі спеція, яку отримують із приймочок квітки крокусу. Для виготовлення 1 кілограму готової спеції потрібно зібрати від 200 тисяч квітів. Одна квітка дає всього три приймочки червоного кольору. У них і зосереджена головна цінність шафрану.