facebook

Партія «Слуга народу» в цьому році не подала до НАЗК жодного фінзвіту

Попри те, що в рамках карантину дату обов’язкової подачі звіту змінили, партії можуть зробити це й раніше.

Жодна із політичних партій, які представлені в українському парламенті, не подала фінансовий звіт за другий квартал 2020 року до Нацагентства з питань запобігання корупції, повідомив Рух «Чесно». При цьому президентська партія «Слуга народу» взагалі не подавала в цьому році фінансових звітів.

Вказано, що за звичайних обставин звіти за перший квартал партії мали б подати ще у травні, тоді ж їх мали б і оприлюднити. За другий квартал фінзвіти потрібно було б подати у серпні. Однак, за даними НАЗК, звіти за перший квартал подали 67% політичних партій, а за другий – 45%.

Щоправда, формально політсили нічого не порушили, тому що в березні Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, спрямовані на боротьбу з поширенням COVID-19. Серед іншого, такі зміни дозволили партіям подати фінансові звіти протягом 40 днів після офіційного завершення карантину. Наразі неможливо передбачити, коли політсили подадуть фінансові звіти, адже уряд системно продовжує карантин.

Враховуючи зазначене та за умови, якщо дію зазначених заходів не буде продовжено, то останнім днем строку подання звітів за I, II та III квартали 2020 року буде 10.12.2020 включно”, — процитували НАЗК у пресслужбі «Чесно».

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Так, подальше продовження урядом карантину відстрочить і крайню дату для подання фінансових звітів. Тому, імовірно, терміни подання перенесуться на наступний рік.

«Зауважимо, що за бажання партії можуть подавати звіти й раніше, однак більшість із них воліє скористатися можливістю відтермінувати подання звітів до завершення виборчої кампанії. Це означає, що напередодні місцевих виборів громадяни не матимуть змоги дізнатися реальні джерела фінансування політичних партій, оскільки, ймовірно, у проміжних фінансових звітах виборчих фондів ми побачимо лише суми переказів з партійного рахунку на виборчий», – зазначили в «Чесно».

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Партія «Слуга народу» в цьому році не подала до НАЗК жодного фінзвіту