facebook

Після Брюсселю Володимир Зеленський підкорив Туманний Альбіон

Після успішного проведення саміту «Україна – ЄС», де у спільній заяві були зафіксовані формулювання про оновлення Угоди про Асоціацію з ЄС, поглиблення спротиву російській агресії, та рух до «промислового безвізу», Володимир Зеленський вирушив до Великобританії. Там він мав дуже важливі для України зустрічі.
Головна з них – зустріч із прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, під час якої відбулося підписання українсько-британської Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство.

 

Як зазначила посол Сполученого Королівства в Україні Мелінда Сіммонс напередодні візиту Зеленського в Лондон: «Цього тижня відносини між Великою Британією та Україною виходять на новий рівень, оскільки наші країни укладуть історичну угоду про стратегічне партнерство. Це ознаменує нову віху у 29-річній історії взаємин між Британією та незалежною Україною.Наш новий двосторонній порядок денний називається «Договір про політичну співпрацю, вільну торгівлю та стратегічне партнерство», і вже сам заголовок натякає на широту й глибину стосунків, які вже існують між нами. Цей документ гарантує безперервність у наших стосунках, даючи нашим громадянам і діловим колам впевненість, що вони можуть продовжувати робити свої справи, як і раніше, після виходу Британії з Угоди про асоціацію».

Що ж з головного для України зафіксовано у цьому документі. По-перше, гарантії нашого суверенітету та повне відновлення територіальної цілісності України. По-друге, це стало першою двосторонньою торговою угодою між Києвом та Лондоном, яка визначила правила, згідно з якими українські компанії та підприємці можуть постачати свої товари та послуги до Великої Британії. Договір охопив економічну й галузеву співпрацю в таких сферах, як енергетика, гірничодобувна промисловість, промислова політика, сільське господарство, інформаційне суспільство, навколишнє середовище та глобальні завдання щодо боротьби зі змінами клімату.

Тобто навіть після виходу Британії з ЄС, Україна залишається стратегічним партнером, та навіть більше – наші відносини виходять на новий рівень. Свідченням цього є підписання Меморандуму про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством у військовій і військово-технічній сферах. Важливим елементом Меморандумує залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів(1,6 млрд доларів) для розбудови військово-морського флоту України.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це має суттєво підвищити ефективність і скоротити терміни реалізації спільних проектів у оборонній сфері, що є критично важливим в умовах російської агресії в Чорноморському регіоні та мілітаризації окупованого Криму.

«Ми всі вірили в те, що знову з’явиться військово-морський флот в Україні»,– зазначив Володимир Зеленський.

Також Президент України та його дружина Олена мали аудієнцію з членами королівської родини – Їхніми Королівськими Високостями Герцогом та Герцогинею Кембриджськими принцом Уільямом та Кейт Міддлтон. Цієї високої честі не вдостоювався навіть його попередник на посту глави української держави.

Під час зустрічі з королівською родиною були обговорені питання екологічних ініціатив, двосторонньої взаємодії з питань медичної реабілітації військовослужбовців, гендерну та соціальну рівність та протидію домашньому насильству. Також було обговорене питання про забезпечення рівного доступу держав до вакцини проти коронавірусуу разі її розробки.

Як бачимо, візит Володимира Зеленського до Туманного Альбіону продемонстрував відданість України західному вектору розвитку та зміцненню нашої обороноздатності у співпраці із країною засновницею блоку НАТО. Тож підписані в Лондоні документи додали в скарбничку України та Володимира Зеленського чергову перемогу на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Після Брюсселю Володимир Зеленський підкорив Туманний Альбіон