facebook

Ожиріння та рак: дієтологи назвали продукти харчування, які категорично заборонено їсти

Дієтологи назвали продукти харчування, які негативно впливають на здоров’я.

Про це пише НВ.

Ось сім продуктів, про які слід назавжди забути кожному, хто хоче жити якомога довше, а з лікарями зустрічатися якомога рідше.

ЙОГУРТИ
Звісно, йдеться про всі йогурти, крім натуральних. Ті, які виробляють з натурального молока без цукру, барвників, ароматизаторів та інших добавок. Справжні йогурти, безумовно, дуже корисні — вони є джерелом корисних білків, пробіотиків, кальцію, вітаміну В і навіть, як свідчать деякі дослідження, можуть запобігати онкологічним захворюванням.

Але зустріти такі йогурти в роздрібному продажі — все одно, що зірвати джекпот у національній лотереї.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Уважно почитавши склад продукту на етикетці більшості йогуртів, легко переконатися в тому, що вони більше нагадують десерти, ніж здорову їжу. В одній 200-грамовій упаковці йогурту, як правило, міститься не менше 20-25 г цукру. Його присутність повністю перекреслює які б то не було позитивні ефекти від інших інгредієнтів, констатує американський дієтолог Джозеф Меркола.

За його словами, найпростіший спосіб насолоджуватися по справжньому корисним йогуртом — робити його самостійно, благо йогуртниці та інгредієнти сьогодні цілком доступні за ціною.

Якщо ж займатися цим ніколи або просто лінь, краще зовсім виключити йогурти зі свого раціону.

ВИПІЧКА
За умови, що ви не печете булочки самі, ретельно контролюючи їхній склад, від випічки краще відмовитися. Здебільшого дуже смачні багети та круасани, без яких багато хто не уявляє собі свого сніданку, шкідливі для здоров’я.

У процесі випічки використовують інгредієнти, які надають продуктам високий глікемічний індекс, каже американський дерматолог Елізабет Танзі.

Вживання таких продуктів призводить до підвищення рівня інсуліну в крові. Загалом, навіть якщо не йдеться про розвиток діабету, регулярне вживання продуктів з високим глікемічним індексом прискорює старіння організму, підкреслює Танзі.

Крім того, у процесі випікання часто використовують маргарин, у виробництві якого використовуються трансгенні жири, підкреслюють дієтологи.

Багато людей вважають, що випиваючи каву без цукру або дієтичну колу, захищають себе від небезпеки, проте, якщо ці напої заїдати свіжою здобою, ефект зводиться до нуля.

Якщо ви не уявляєте собі сніданок без випічки, постарайтеся знайти дійсно дієтичні хлібо-булочні вироби.

ФРУКТОВІ СОКИ
Звучить як сенсація.

Однак, все більше досліджень показують, що соки з фруктів, особливо в разі частого вживання, можуть завдавати суттєвої шкоди. І річ навіть не в тому, що консервовані соки часто містять токсичні ароматизатори, які надають їм натуральний смак.

Суттєвішою проблемою навіть натуральних соків є надлишок фруктози, зазначає Меркола. Самі по собі фрукти містять ту ж фруктозу, але водночас також містять клітковину, багату антиоксидантами та іншими речовинами, виключно корисними для здоров’я.

Ба більше, ця клітковина здатна запобігати підвищенню рівня цукру в крові, сповільнюючи швидкість, з якою цукор потрапляє в кров. Є дослідження, згідно з якими люди, які регулярно п’ють сік (навіть свіжовичавлений!) приблизно на 20-30% більше схильні до розвитку діабету 2 типу, ніж ті, хто їсть цілі фрукти.

КЕТЧУП
Сама по собі ідея про смачний соус із томатної пасти не така вже й страшна. За умови, що ви приготуєте його самі з особисто відібраних інгредієнтів. Або ж зробите подвиг Геракла, відшукавши в продажу соус, який не містить цукру й ароматизаторів.

Дієтологи наголошують, що більшість звичайних соусів і кетчупів, якими забиті полиці супермаркетів, характеризуються високим вмістом рафінованого цукру.

Ця речовина не тільки сприяє ожирінню, але також підвищує ризик виникнення діабету та навіть раку.

За деякими дослідженнями, цукор є одним з найважливіших видів «палива» для ракових клітин. І банальний кетчуп, яким ви безтурботно оживляєте свій обід, може бути ледь не основним джерелом цього пального в вашому організмі.

БЕКОН
Яйця з беконом на сніданок — класичний європейський сніданок, який завжди асоціювався зі здоровим способом життя. Однак, сьогоднішні уявлення про здоров’я дещо відрізняються від «класичних».

«Бекон відрізняється високим вмістом жирів і нітриту натрію», — констатує американський дієтолог Бонні Таб-Дікс. Жири — це півбіди, але нітрит натрію є джерелом нітрозамінів, які сприяють розвитку раку. А у дітей ця речовина провокує збудливість нервової системи.

Ця проблема отримала настільки серйозне визнання в світі останніми роками, що деякі виробники м’яса стали додавати в бекон аскорбінову кислоту. Наскільки ефективним це рішення виявиться в довгостроковій перспективі, поки не відомо.

Загалом від бекону краще відмовитися, констатує Таб-Дікс, але якщо з якоїсь причини, це неможливо, варто обмежити вживання до мінімуму і заїдати його великою кількістю овочів.

СОЯ
Прийнято вважати, що соя — джерело корисного білка, звідси і популярність соєвих продуктів серед вегетаріанців. Однак, за словами Меркола, тут криється підступ. Фітоестрогени, що містяться у великій кількості в сої, здатні відтворювати ефект, який чинить на організм жіночий гормон естроген.

Це найчастіше загрожує наслідками, до того ж не тільки для чоловіків, але і для жінок. У жіночому організмі надлишок екстрогена підвищує шанси на розвиток раку грудей. Крім того, в сої містяться натуральні токсини, які нешкідливі в невеликих дозах, але в великих кількостях вони здатні порушувати роботу ензимів, які необхідні організму, щоб засвоювати білки.

Додаткову загрозу створює той факт, що більша частина сої має генно-модифіковане походження. Крім того, в переважній більшості випадків, в Європі та США продається ферментована соя.

Класичний аргумент про те, що азіати їдять соєві продукти тисячоліттями без шкоди для здоров’я, легко розбивається якраз доводом про те, що в Азії в їжу вживають виключно неферментовану сою, підкреслює Меркола.

РИБА
Звучить жахливо.

Але якщо ви точно не впевнені в тому, що купуєте океанського лосося, виловленого у відкритому морі, то від риби в сучасному світі краще утриматися, переконаний Меркола.

З одного боку, феноменальний позитивний ефект жирних кислот омега-3 ніхто ще не відміняв. Однак, у більшості випадків, його перекреслює ефект токсичних речовин, які містяться в сучасній рибі.

Більше половини риби на прилавках надходить з рибних ферм. Екологи всіляко вітають розведення риби в спеціально «відведених місцях», щоб знизити ефект від масового вилову на дику природу. Однак це призводить до того, що з рибою почали відбуватися ті ж негативні процеси, які давно мають місце в тваринництві. Рибу перегодовують генно-модифікованим кормом, наприклад, кукурудзою і соєю, вона проживає своє недовге життя в тісних і часто погано очищуваних водоймах.

Крім того, зазначає Меркола, навіть дика риба не завжди нешкідлива. Рівень забруднення світового океану стає дедалі більшим, звідси і підвищення рівня вмісту токсичних речовин у тканинах риби. Найчастіше, це горезвісна ртуть.

Повертаючись до жирних кислот омега-3, Меркола вказує на дослідження, яке виявило, що рівень вмісту цієї вельми корисної речовини в тканинах «фермерської» риби часто вдвічі менший, ніж у тканинах дикої риби.

Рибу можна і потрібно включати в свій раціон, констатують дієтологи, але тільки якщо ви впевнені в тому, що вона має виняткове дике походження

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Ожиріння та рак: дієтологи назвали продукти харчування, які категорично заборонено їсти