facebook

“Липові” штрафи за порушення ПДР: аферисти придумали новий спосіб, як нажитися на українцях

Аферисти знайшли новий спосіб, як нажитися на українцях. Цього разу вони вимагають кошти за “порушення” правил дорожнього руху.

Липові штрафи надсилають українцям додому. Вони надходять навіть тим, хто не їздить за кермом. Про це інформує “Оглядач”.

Чимало довірливих людей оплачують штрафи, а тим хто відмовляється – починають погрожувати. Аферисти заявляють, що у випадку несплати українців не випускатимуть за кордон, або ж відберуть квартиру.

“Колектори” в змові
Киянка Валентина Андріяшко розповіла, що знайшла конверт із печаткою в поштовій скриньці.

Ще так здивувалася, давно вже ніхто листів не надсилав. Відкриваю, а там штраф за перевищення швидкості. Моє прізвище, моя адреса, тільки на машині я давно не їжджу. Після розлучення з чоловіком авто дісталося йому. Дзвоню колишньому чоловікові й відразу запитую, чого, мовляв, штраф не сплатив, а мені прислали. Він каже, що авто в ремонті вже кілька тижнів. Подивився в спеціальному додатку, де фіксують усі штрафи, каже, що там нічого немає. Дивно”, – зазначила вона.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Трохи пізніше їй почали дзвонити колектори й погрожувати, що відберуть квартиру. “Вони знали мою адресу, що квартира належить мені. Я, звичайно, не злякалася, пояснила їм, що звернуся до поліції. Поки відчепились”, – каже Валентина.

Геннадій із Київської області також поділився своєю історією, такий “штраф за швидкість” прийшов йому місяць тому.

Я спочатку хотів заплатити, думав, що десь порушив, бо в мене таке буває. Але ця квитанція мене збентежила. Заліз у додаток про штрафи, там такого в мене немає. Викинув папірець, зрозумів, що обман”, – підкреслив він.

І раптом дзвінок. Чоловік мені говорить, що я не сплатив штраф і повинен терміново заплатити. Інакше мої дані передадуть прикордонникам і мене не випустять за кордон. Говорив таким упевненим голосом. Я зателефонував знайомому адвокату, він посміявся і пояснив, що це шахраї”, – додав Геннадій.

Що радить поліція
Водії розповідають, що ходили в поліцію розбиратися. Там підтверджують випадки помилок зі штрафами.

До нас зверталися водії, говорили, що їм прийшов штраф, проте в цей час вони були в іншому місці. Так, ми виявляли автомобілі-двійники”, – говорить прессекретарка патрульної поліції України Яна Кутова.

Що стосується липових штрафів, то тут поки такої інформації немає. Але в будь-якому разі у відомстві радять перш ніж оплачувати, перевірити по базах.

Зробити це можна кількома способами, наприклад, в електронному кабінеті водія на сайті e-driver.hsc.gov.ua, на сайті МВС bdr.mvs.gov.ua, а також у додатку “Дія”.

Що робити, якщо потрапили на гачок
Адвокат Андрій Вареник теж радить перш ніж бігти оплачувати штраф, спочатку перевірити його справжність.

На жаль, із введенням діджиталізації в країні в шахраїв збільшилася можливість доступу до різних баз. Вони можуть легко купити дані людей. Тому перевірити штраф можна на офіційному сайті МВС за номером автомобіля або технічного паспорта. Є різні додатки і чат-боти в телеграмі. Або просто зателефонувати на 102. Якщо ніде ви своє порушення не знайшли, то сміливо його ігноруйте”, – рекомендує він.

Скаржитися в поліцію адвокат пропонує тільки в разі, якщо ви постраждали. Наприклад, оплатили штраф, а потім з’ясувалося, що його надіслали шахраї.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Липові” штрафи за порушення ПДР: аферисти придумали новий спосіб, як нажитися на українцях