facebook

Сподобається не всім! Відтепер поліцейські і не тільки, зобов’язані розмовляти лише Українською!

Українці відзначають, що вже повністю почав діяти закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який зобов’язує говорити українською не тільки держслужбовців, але й певні категорії спеціалістів, співробітників або підприємців у сферах, з якими стикаються власники та водії автомобілів.

Проте значна частини його норм почне діяти пізніше, щоб був час на підготовку
Отож вже сьогодні на українську мову мають перейти поліцейські. Стаття 9 закону визначає, що володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків мають особи начальницького складу, а також рядового, сержантського і старшинського складу Національної поліції, а також особи інших правоохоронних, розвідувальних органів, яким присвоюються спеціальні звання.
Така ж вимога до суддів, прокурорів, адвокатів, нотаріусів та до медпрацівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я.
Сьогодні починає діяти і норма ст. 17 закону про те, що державною мовою здійснюються прикордонний, митний та інші види контролю під час перетину кордону громадянами України.

Та найчастіше автомобілісти будуть бачити дію статті 30 закону, яка визначає, що «мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова».

Тобто на АЗС, СТО, шиномонтажах, автомийках, парковках, магазинах, авторинках і т.д. обслуговування та надання інформації має бути українською. Але тут є виключення: «на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін». Та й сама ст.30 почне діяти через 18 місяців!

Також Автоцентр вже повідомляв, що одна з норм закону (ст. 27) вимагає щоб інтерфейси бортових автомобільних систем були також виконані українською мовою. Проте і ця вимога почне діяти тільки через 3 роки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

А що ж передбачає закон у разі його порушення? Буде створена нова державна інституція – «Уповноважений із захисту державної мови». Через своїх представників він буде контролювати виконання закону, а також приймати та розглядати скарги від громадян та юридичних осіб. У разі виявлення порушень винуватцю спочатку оголошується попередження і вимога усунути недоліки протягом 30 днів. Якщо порушення виявлять знову, то вже складається протокол і після розгляду справи за участю порушника може бути накладений штраф від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів, тобто 5100 – 6800 грн. Штрафні санкції почнуть застосовуватись через 6 місяців після призначення Уповноваженого із захисту державної мови.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Сподобається не всім! Відтепер поліцейські і не тільки, зобов’язані розмовляти лише Українською!