Недалеко від Чернігова, в селищі Седнів місцеве агропідприємство вирощує унікальну картоплю.
У Седневі почали виводити такі сорти орієнтовно в 2009 році. Наразі мають два види екзотики – “Фурор” із червоною м’якоттю та “Чорний Либідь” – із фіолетовою м’якоттю.
“Вічко у формі крил. Вона сама темна, а воно – біле. І сорт називається “Либідь”, – розказує Геннадій Гайструк, завідувач наукової лабораторії ПРАТ НВО “Чернігівеліткартопля”.
Такий колір картоплі дає природній пігмент – антоціан. Який, очевидно, колись “прижився” у диких сортах картоплі в латинській Америці, зокрема Перу. Саме звідти почало свій шлях світом це диво картоплярства.
Ці сорти, окрім нестандартного вигляду, мають ще й інші переваги. Вони лікувальні.
“Вони дуже гарно впливають на травлення, на зір людини. Вони багаті антиоксидантами та каротином. Ці сорти мають лікувальні властивості, але вони не для дієтичного споживання. Сорти крохмальні“, – каже Геннадій Гайструк.
Також теоретично говорять, що антоціанова картопля допомагає від онкології. Однак, що точно не треба робити, то це лікувати рак картоплею чи іншими народними методами, а от для профілактики і як супутній засіб у межах розумного точно не завадить.
“Антиоксиданти сприяють відсутності “закислення” організму і менша ймовірність онкологічних захворювань. Хоч це й не доведено, але є попит на таку картоплю, і те, що ринок просить, те ми й пропонуємо“, – додає Ігор Шкурко, директор ПРАТ НВО “Чернігівеліткартопля”.