facebook

В Україні вирощують унікальну кольорову картоплю

Недалеко від Чернігова, в селищі Седнів місцеве агропідприємство вирощує унікальну картоплю.

У Седневі почали виводити такі сорти орієнтовно в 2009 році. Наразі мають два види екзотики – “Фурор” із червоною м’якоттю та “Чорний Либідь” – із фіолетовою м’якоттю.

“Вічко у формі крил. Вона сама темна, а воно – біле. І сорт називається “Либідь”, – розказує Геннадій Гайструк, завідувач наукової лабораторії ПРАТ НВО “Чернігівеліткартопля”.

Такий колір картоплі дає природній пігмент – антоціан. Який, очевидно, колись “прижився” у диких сортах картоплі в латинській Америці, зокрема Перу. Саме звідти почало свій шлях світом це диво картоплярства.

Ці сорти, окрім нестандартного вигляду, мають ще й інші переваги. Вони лікувальні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Вони дуже гарно впливають на травлення, на зір людини. Вони багаті антиоксидантами та каротином. Ці сорти мають лікувальні властивості, але вони не для дієтичного споживання. Сорти крохмальні“, – каже Геннадій Гайструк.

Також теоретично говорять, що антоціанова картопля допомагає від онкології. Однак, що точно не треба робити, то це лікувати рак картоплею чи іншими народними методами, а от для профілактики і як супутній засіб у межах розумного точно не завадить.

“Антиоксиданти сприяють відсутності “закислення” організму і менша ймовірність онкологічних захворювань. Хоч це й не доведено, але є попит на таку картоплю, і те, що ринок просить, те ми й пропонуємо“, – додає Ігор Шкурко, директор ПРАТ НВО “Чернігівеліткартопля”.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні вирощують унікальну кольорову картоплю