facebook

Вчені з’ясували, чому деякі люди швидко одужують від Covid-19

Група американських медиків спостерігала за пацієнтами, які перенесли COVID-19 в легкій або середній формі. Їм вдалося зробити кілька цікавих висновків, які можуть розкрити одну із загадок коронавірусу.
Згідно з результатами дослідження деякі пацієнти не тільки легше переносять хворобу, а й після неї отримують тривалий імунітет до повторного зараження, пише НВ.

Дослідження також висвітлює питання, чому це відбувається.

Що з’ясували науковці?

Дослідники вивчали зразки крові пацієнтів, які перехворіли на коронавірус в Бостоні навесні і влітку поточного року. Їх цікавили антитіла в крові пацієнтів через тривалий час після того, як хворобу було переможено.

За словами Дуейна Веземанна, доцента Гарвардської медичної школи, медики виявили, що існує категорія пацієнтів, які швидко виліковуються від коронаірусу, а рівень антитіл в їх крові після цього сягає високих показників.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це свідчить про те, що організм готується до захисту від атак того ж самого вірусу в майбутньому, пояснює Веземанн.

Дослідники розділили пацієнтів на дві групи, залежно від того, чи зберігалися антитіла, в тому числі імуноглобулін-G (IgG), в крові протягом декількох тижнів після хвороби.

З’ясувалося, що у більшості пацієнтів, які перехворіли на COVID-19, рівень igG в крові падав до вкрай низьких показників приблизно за 3-4 місяці. Таким чином, пацієнти, що одужали в травні, до вересня-жовтня вже знову опинялися фактично беззахисними перед вірусом.

І лише у 20% пацієнтів рівень і за чотири місяці залишався таким же високим, як відразу після одужання. Причому у деяких з них кількість антитіл до коронавірусу навіть дещо зростала з часом.

Вивчивши історії хвороб цих пацієнтів, дослідники з’ясували, що в період хвороби у них в середньому були симптоми протягом десь 10 днів.

Водночас середній період відслідкованих симптомів у тих 80% пацієнтів, у яких рівень антитіл після хвороби знижувався, становив 16 днів.

Ще однією істотною розбіжністю стали генетичні відмінності в будові і кількості двох типів клітин імунної системи (T- і B-клітини). Ці клітини відіграють найважливішу роль в роботі «імунної пам’яті» і захисту організму від загроз, з якими він вже мав справу.

За словами Веземанна, отримані дані вказують на те, що імунна система у цих 20% не тільки більш агресивно зустрічає вірус, але й краще виробляє клітини, здатні захищати організм в довгостроковій перспективі.

Наступним завданням стане з’ясування причин, за якими пацієнти, що входять в ці 20%, мають такі відмінності в будові імунної системи. Це може мати серйозне значення для розуміння того, як загалом працює імунітет людини.

Поки ж очевидно, що йдеться про генетичну спадковість. Деякі люди мають вроджений захист від такого роду вірусів, як Sars-Cov-2.

Загадка імунітету

Група британських і німецьких науковців провела дослідження серед жителів Німеччини, яке показало, що у 35% людей, які не перехворіли коронавірусом, в крові є антитіла, здатні боротися з ним.

На думку вчених, ці клітини були, «ймовірно, набутими за попередніх інфекцій ендемічними» коронавірусами. Така особливість імунітету називається перехресною реактивністю.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вчені з’ясували, чому деякі люди швидко одужують від Covid-19