facebook

У ТЦК пояснили:“Можуть забрати, навіть якщо оновлено дані в Резерв+” скандали з намистами на вулицях

Нові правила призову на військову службу та військовий облік регулює нова редакція закону про мобілізацію, яка набула чинності 18 травня 2024 року.

У ЗМІ та соцмережах регулярно з’являється інформація про зловживання представників ТЦК. На цьому негативному тлі військкоми пояснили, чи існують законні підстави для того, щоб взяти людину прямо на вулиці та відвезти до територіального центру комплектування.

Як розповів начальник служби зі зв’язків із громадськістю Сумського обласного ТЦК та СП Олександр Бондаренко в ефірі “Радіо Свобода”, в рамках мобілізаційних заходів, що тривають після набуття чинності новим законом про мобілізацію, спеціальні групи оповіщення перевіряють документи у чоловіків на вулицях та здійснюють вручення повісток. Він наголосив, що у складі таких груп обов’язково є представники Національної поліції.

Бондаренко також нагадав, що новий закон зобов’язує всіх чоловіків призовного віку носити із собою посвідчення особи та військово-облікові документи. Якщо під час перевірки документів їх немає, це є порушення вимог закону та підставою для затримання.

“Цей акцент, що ТЦК когось садить у “бус” – не ТЦК садить у “бус”, а поліція, яка перебуває у складі групи оповіщення… Вона пропонує громадянину виконати законні вимоги… Якщо немає документів із собою, то, згідно з чинним законодавством, це взагалі правопорушення, тобто це одразу потрібно виписувати штраф”, – пояснив представник ТЦК.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За його словами, підставою для примусової “подорожі” до ТЦК може бути і відсутність актуальних даних про проходження військово-лікарської комісії навіть після оновлення інших даних у додатку “Резерв+”.

“Якщо людина оновила дані через “Резерв+”, а зараз вона спілкується з представниками ТЦК і ми розуміємо, що ця людина давно вже не проходила ВЛК, тобто оновила свої дані не повністю, ми пропонуємо їй з’явитися в ТЦК в найкоротші терміни і пройти ВЛК. І якщо людина не має законних підстав для відстрочення, то згідно із законом про мобілізацію ми направляємо його до навчального центру”, – зазначив Олександр Бондаренко.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У ТЦК пояснили:“Можуть забрати, навіть якщо оновлено дані в Резерв+” скандали з намистами на вулицях