facebook

Сигарети в 2021 сильно подорожчають, а ароматизовані зовсім зникнуть з прилавків

Сигарети в 2021 сильно подорожчають, а ароматизовані зовсім зникнуть з прилавків.

Сигарети в Україні в 2021 році можуть подорожчати на 8-12 грн. Більше платити доведеться і любителям IQOS. Також депутати можуть заборонити продаж сигарет з ароматизаторами, продаж тютюнових виробів особам до 21 року.

Про це йдеться в матеріалі “Обозревателя”.

Видання зазначає, щорічно акциз на сигарети в Україні підвищують на 20% – це рішення прийняли кілька років тому для того, щоб виконати директиву ЄС (українські акцизи не можуть бути меншими, ніж європейські, адже ЄС залишається сірим ринком для поширення контрабандних сигарет з України – у нас вони істотно дешевші). Поступово вартість однієї пачки повинна досягти 100 грн.

Вартість сигарет в Україні в 2021 році

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

пачка українських цигарок – подорожчання на 7,9 грн до 49,4 грн;

сигарети середнього класу – на 8,9 грн до 57,8 грн;

сигарети преміум-класу – на 12,1 грн до 66,8 грн.

Подорожчають і хітси для IQOS, і рідини для електронних сигарет. Експерт організації “Життя”, яка бореться з поширенням куріння в Україні, Дмитро Купірує нагадує, в цьому році з однієї сигарети для IQOS платять тільки 34 копійки податків. Але Верховна Рада вирішила порівняти акцизи на всі сигарети, в результаті податкове навантаження на один хітс складе вже 1,45 грн.

Таким чином, якщо складові в ціні не зміняться, пачка може вирости в ціні приблизно на 22 грн (до 77 грн).

У коментарі голова комітету з питань охорони здоров’я Михайло Радуцький зазначив: нові вимоги щодо продажу сигарет на даний момент в Раді не підтримують. Тому документ розробили, але досі не прийняли. Але Дмитро Купірує вважає, що шанси на прийняття законопроекту №4358 є в 2021 році.

Документ передбачає:

Збільшення картинки з медичним попередженням з 50 до 65% пачки. При цьому картинка буде не на одній стороні, як зараз, а на обох.
Заборона ароматизованих сигарет і рідин. Сигарети з ментоловим, фруктовим і ін. смаками продавати буде не можна.
Підвищення мінімального віку для продажу сигарет з 18 до 21 року. Крім того, введуть вимоги для точок продажу тютюнових виробів (їх не зможуть підсвічувати і наряджати).
Місцевій владі дозволять вводити вільні від куріння зони, заборонять робити курилки на робочих і в громадських місцях.
Вчені прийшли до висновку, що електронні сигарети руйнують зуби – під дією вейпінга бактерії в порожнині рота швидко утворюють захисну біоплівку, прискорюючи розвиток хвороб.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Сигарети в 2021 сильно подорожчають, а ароматизовані зовсім зникнуть з прилавків