facebook

Кінець непередбачуваний: вчені заявили про головну небезпеку мутованого коронавірусу

Мутований коронавірус, який зараз активно поширюється в Європі, є в рази більш заразним, ніж його форма, що домінувала раніше, вперше знайдена в Китаї. Учені, оцінюючи ризики, пов’язані з його поширенням, дають невтішний прогноз: нова мутація може викликати ще одну “дуже погану” хвилю COVID-19. За попередніми даними, новий варіант вірусної інфекції, що поширюється з Великобританії, може стати причиною більш небезпечної фази пандемії.

 

Якщо раніше розвиток пандемії можна було передбачити, то зараз вчені не знають, чого очікувати від нового штаму COVID-19, пише Science. На думку вченого Джеремі Фаррара – експерта з інфекційних захворювань, який очолює Trust Trust, – “зараз ми переходимо до непередбачуваної фази” розвитку пандемії.

“Одне занепокоєння полягає в тому, що варіант коронавіруса B.1.1.7 тепер стане домінуючим, глобальним з його вищою передачею. Він викличе ще одну дуже, дуже погану хвилю”, – попереджає фахівець.

Занепокоєння змусило деякі країни прискорити видачу вакцин або обговорити схеми дозування, які можуть швидко захистити більше людей. Але, оскільки новий варіант з’являється у багатьох країнах, вчені закликають уряди також посилити існуючі заходи контролю.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Я відчуваю, що зараз ми перебуваємо в іншій ситуації, коли більша частина Європи сидить і дивиться. Я дуже сподіваюся, що на цей раз ми зможемо зрозуміти, що це наш ранній дзвінок, і це наш шанс випередити цей варіант”, – зазначила вірусолог Емма Ходкрофт з Базельського університету.

За даними епідеміолога і доцента Лондонської школи гігієни й тропічної медицини Адама Кухарськи, багато мутацій B.1.1.7, включаючи вісім найважливіших білків, посилюють поширення. Наприклад, аналіз Public Health England показав, що близько 15% людей, інфікованих B.1.1.7 в Англії, продовжували отримувати позитивні результати тестів у порівнянні з 10% інфікованих іншими варіантами.

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон оголосив про нові жорсткі обмеження, прийняті з 4 січня, включаючи закриття шкіл. Також влада просить людей не залишати свої будинки, якщо це не необхідно.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Кінець непередбачуваний: вчені заявили про головну небезпеку мутованого коронавірусу