facebook

Що необхідно для вінчання: всі тонкощі обряду

Вінчання – відповідальний обряд. Це не данина моді, а обдумане і зважене рішення чоловіка і жінки.
Укладаючи шлюб не тільки на папері, а й на небесах, ви обидва берете відповідальність за свою сім’ю назавжди.


Готова ризикнути – Давай розбиратися, як підготуватися до вінчання правильно.

Місце вінчання визначається серцем. Остаточно визначайся разом з майбутнім чоловіком. Храм – НЕ ЗАГС, тут не може бути «якось так» або «мені не до душі».

Знайомитися зі священиком потрібно особисто, адже саме він стане наставником і благословить ваш шлюб. Задавай питання і максимально детально обговорюй всі нюанси.

Дні, коли вінчання не проводять:

Вівторок, четвер, субота
Багатоденні пости.
Масляна.
Великодній тиждень.
Великі, храмові, дванадесяті свята.
З 7 по 20 січня.
Усікновення глави Іоанна предтечі.
Воздвиження Хреста Господнього.
Самостійно визначитися з датою вінчання важко, краще уточнити у священика. І не забудь про своїх жіночих днях.

Церква не благословляє шлюби між родичами, навіть троюрідними, а також, якщо або ти або твій майбутній чоловік атеїсти. Заборонені союзи між хрещениками і хресними батьками. Якщо ви охрестили разом одну дитину, вінчатися можна.
Ознакою культури по відношенню до Церкви є той факт, що кільця наречені вперше надінуть саме тут, а не під час громадянської церемонії.
Сповідь і причастя обов’язкові. Попередньо слід дотримуватися посту мінімум 3 дні плюс утримання від інтимної близькості. Робиться це з метою постати очищеними перед Богом.
Воцерковлені повинні отримати благословення духівника, до якого зазвичай ходять сповідатися.
Мамі й татові потрібно доручити, щоб благословили своїх дітей. Чоловіка – іконою Христа Спасителя, а тебе – іконою Богородиці. Вони повинні хрестити вас, а ви – цілувати образа. Таким чином батьки благословляють вас на шлюб.
Само таїнство відбувається після Божественної Літургії, яка завершується до обіду. Це потрібно уточнити в тому храмі, який ви обрали.
В день вінчання потрібно прийти в одіянні, яке відповідає церковним нормам. Переважно наявність двох різностатевих свідків, безумовно, хрещених. Основне їх завдання – тримати вінці над молодятами.
Поцікався, чи можна робити фото-і відеозйомку в храмі. Якщо ні – це не настільки важливо, та й взагалі краще обійтися. Дуже хочеться закарбувати- Можна зробити фото на тлі після обряду.
Крім вас можуть вінчатися ще пари в цей же день, особливо у вихідні. Уточни цей момент і скорегуй дату, якщо потрібно.

Звичний наряд майбутньої дружини мало перетинається з традиційним поняттям церковної весілля. Це якщо ти хочеш все зробити правильно. І ось чому:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Макіяж мінімальний. Краще взагалі без нього, але якщо ніяк, стерти хоча б помаду, бо прикладатися до образів разом з нею не можна.

Фата, косинка. Це зрозуміло, але є один нюанс – в храмі свічки, тому зайва пишність може зіграти злий жарт.

Ніяких брюк і крапка.

Якщо для одруження вибрано відкрите плаття, подбай про накидку.

Взуття краще підібрати без каблуків, стояти потрібно буде близько години або більше.

Як відбувається таїнство
Заручини

Чоловік стає праворуч від тебе. Священик вкладає вам в руки свічки, їх потрібно тримати весь обряд. Вони є символом духовності, цнотливості і благодаті. Цей атрибут зберігається як сімейна реліквія.

Далі йде молитва, читається Старий Завіт. Священик питає дозвіл на заручення.

Потім служитель благословляє спочатку нареченого, а потім тебе і надягає кільця. Поясни попередньо батюшці, де чиє і не дивуйся, якщо спочатку тобі одягнуть його обручалку – під час церемонії кільця тричі переодягнуть, тому в підсумку твоє опиниться у тебе.

Маленький відступ про кільцях. Раніше люди не читали і не писали, могли лише засвідчити який-небудь документ печаткою, яка була на ось такому кільці. Тому, коли один надягає кільце іншому, це означає про повну довіру, віддачі життя, честі, майна.

Після заручення слідує молитва.

Обітниця один одному
Ти і чоловік виходите на середину храму і стаєте перед аналоєм, де розташовані Святе Євангеліє і Христов хрест.

Під ногами розташована біла тканина або рушник – це символ єднання та, спільно з білосніжною вінчальною сукнею, доказ цнотливості, чистоти помислів.

Священик питає, чи добровільно вступаєте до шлюбу- Ви повинні підтвердити свої наміри перед Церквою і Богом. Важливий момент – не на всі питання потрібно відповідати «Так». Будьте обидва уважні.

Вінчання
Вимовляються 3 молитви.

Головний момент, коли священик благословляє союз в ім’я Пресвятої Трійці. Вінцем він вінчає спочатку нареченого, а потім тебе.

Покладаються вінці на голови повінчатися, які утримують свідки. Одного краще відразу попередити, щоб під час обходу аналоя він не наступав на шлейф, якщо такий є.

Далі читаються уривки з Святого Письма, молитва «Отче наш» і подружжя відпиває загальну чашу з червоним вином. Її необхідно в три ковтки осушити до дна. Попередь чоловіка, щоб останній ковток робив, залишаючи тобі до закінчення зовсім трохи. З цього моменту ви назавжди разом: і в радості, і в горі.

Після чого Церква оспівує народження нової сім’ї.

Закінченням обряду є зняття вінців зі словами привітання. Чоловікові дається напуття примножили, жити в мирі та злагоді, а тобі – піклуватися про чоловіка і шанувати закони Божі.

Що купити до вінчання
2 вінчальні свічки;

2 ікони (Божої Матері і Спасителя);

2 білих рушники – 1 великий, щоб наступати, один маленький для зв’язування рук;

4 білих хусточки;

2 кільця.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Що необхідно для вінчання: всі тонкощі обряду