facebook

Розвінчуємо міфи: вся правда про безконтактні оплати

Розвінчуємо міфи: вся правда про безконтактні оплати

У 2011 році вперше в Україні покупку в магазині оплатили безконтактною карткою Mastercard. І це стало початком справжньої «безконтактної» революції. Сьогодні все частіше можна побачити, як хтось просто підносить картку, смартфон чи інший гаджет до термінала, і все – покупку оплачено.

Однак існує безліч міфів та легенд про те, що шахраї, озброївшись платіжними терміналами, можуть викрасти ваші гроші просто у метро. У цьому матеріалі розберемося, наскільки правдиві подібні легенди.
Віце-президент з розвитку бізнесу Mastercard в Україні та Молдові
«Раніше українці обирали між готівкою і карткою. Сьогодні ж все частіше вибір стоїть між безконтактною карткою і смартфоном. Максимальна зручність і простота NFC-платежів зробили свою справу, і сьогодні оплати гаджетами – один із улюблених способів розрахунку серед українців. Фактично, кожна друга безконтактна оплата за картками Mastercard здійснюється смартфоном або іншим NFC-гаджетом. Така популярність технології дозволила Україні стати однією зі світових країн-лідерів за кількістю NFC-оплат гаджетами з картками Mastercard – смартфонами, годинниками, браслетами тощо»
Міф 1. Шахрай може вкрасти гроші з безконтактної картки, непомітно піднісши термінал, наприклад, у метро. Це неправда. Для того, щоб безконтактна оплата спрацювала, треба створити ідеальні умови: відстань між карткою й терміналом має бути до 4 см. Тобто хтось має впритул наблизитися до вас, точно знати, де ви тримаєте картку, і цьому не мають заважати сторонні предмети. До того ж, для реєстрації торгового термінала треба надати банку низку документів і підписати договір з обслуговування. А викрадати гроші за допомогою зареєстрованого в банку термінала – це як красти з відкритим паспортом у руках.
Міф 2. Якщо хтось вкраде мій смартфон із NFC, то зможе здійснювати покупки з моєї картки без перешкод.
Це неправда. Оплата смартфоном ще безпечніша, ніж безконтактна оплата карткою. Сьогодні смартфони захищені не тільки паролями, а й біометрією: зчитуванням відбитків пальців, Face ID. Навіть якщо шахрай викраде ваш телефон, він не зможе нічого оплатити, адже для цього треба підтвердити оплату за допомогою біометрії або пароля. Для того, щоб максимально себе захистити, обов’язково встановлюйте надійні паролі до своїх гаджетів, і ваші гроші будуть у безпеці.
Міф 3. Якщо випадково провести безконтактною карткою чи смартфоном над терміналом двічі, гроші спишуться кілька разів.
Це неправда. Насправді одразу після першої оплати термінал на касі блокується. Щоб відбувся ще один платіж, касир повинен ініціювати нову оплату. Тому випадково оплатити товар у магазині двічі неможливо.
Міф 4. Шахрай може викрасти дані моєї картки під час безконтактної оплати.Це неправда. Безконтактна оплата передбачає, що ніхто, окрім вас, не матиме жодного контакту з вашою карткою, смартфоном чи іншим гаджетом. Ви повністю контролюєте весь процес оплати. Крім того, під час безконтактної оплати жодна інформація про картку не передається. Усі дані зашифровані. Для кожної окремої операції створюється одноразовий унікальний код (токен), що передається між карткою і терміналом. Цей код не відображає ані номер рахунку, ані номер картки, ані залишок коштів, ані ПІН-код тощо.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Розвінчуємо міфи: вся правда про безконтактні оплати