facebook

Україні не обійтися без локдауну, але він доб’є психіку людей – лікар-імунолог Відео

Андрій Волянський про реальну ситуацію з коронавірусом

В Україні стрімко погіршується ситуація з коронавірусом. Деякі регіони посилюють карантинні обмеження, не чекаючи на вказівки від уряду. Утім цього разу навряд чи вдасться уникнути повного локдауну, адже офіційна статистика не відповідає дійсності. Показники по захворюваності відрізняються від даних МОЗ приблизно у п’ять разів, а рекордне число померлих доволі швидко може оновитися. Як може змінитися ситуація з коронавірусом та яким чином влада має боротися з епідемією – в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV пояснив лікар-імунолог, доктор медичних наук АНДРІЙ ВОЛЯНСЬКИЙ.

– На вашу думку, наскільки виправдані жорсткі карантинні обмеження, які хоче запровадити уряд, якщо 50% областей перейдуть до “червоної зони”? Можливо, варто цього не чекати, а вже переходити туди?

– Ми бачимо, що вже деякі регіони йдуть на посилення обмежувальних заходів. Я говорив раніше і кажу зараз: треба захищати групи ризику. Локдауни, безумовно, є згубними для економіки, вони шкідливі для психіки людей. Все-таки ми не отримуємо реальний результат, люди хворіють і вмирають. Ми бачимо зараз, що в Україні йде значне зростання кількості хворих. Це вже реалізується в збільшення кількості летальних випадків. Я розумію, що, на жаль, сьогоднішні 267 летальних випадків – не межа. За досвідом Польщі, в найближчі дні може бути і 300, і 400 летальних випадків.

Тобто швидше за все, без локдауну в цій ситуації не обійтися, але мені здається, що більш важливі адресні заходи. Це вакцинація літніх людей, захист літніх людей.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– Ми на сьогоднішній день можемо довіряти статистиці? Ми розуміємо, що вона береться з офіційних тестів, які здає людина. Але є багато українців, які не можуть доїхати до клініки. Наскільки офіційна статистика може відрізнятися від реальної?

– Безумовно. Можливо, я здивую вас, але я думаю, що за кількістю хворих у нас дані занижені приблизно в п’ять разів. Тобто не півтора мільйона, а близько 10 мільйонів, а може і більше, вже інфіковані. Ті дослідження, які проводяться на наявність антитіл – я, до речі, їх теж проводжу – показують, що десь до 40%, а в деяких локаціях і більше, вже інфіковані.

Тобто ця цифра в 1,5 млн абсолютно некоректна на сьогоднішній день. На жаль, навіть кількість смертей – це занижена цифра. Якщо пам’ятаєте, в кінці року, за даними Міністерства охорони здоров’я, було близько 18 тисяч. За даними нашого Державного статистичного управління була десь 21 тисяча. Тобто вже була розбіжність у три тисячі смертей.

Я розумію, що зараз вона ще більше наростає. Крім смертей, які пов’язані з коронавірусом, є додаткові смерті, які не потрапляють в ковід. Їх дуже багато. Знову ж, за підсумками 2020 року біля 40 тисяч – це надлишкова смертність в Україні.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Україні не обійтися без локдауну, але він доб’є психіку людей – лікар-імунолог Відео