facebook

В Україні собак навчили виявляти хворих на COVID-19: як це працює

Тварин використовують для перевірки громадських місць, аеропортів, митниць

В Україні почали тренувати службових собак для пошуку людей, заражених коронавірусом.

Про це йдеться в сюжеті “Сьогодні”.

Успішний європейський досвід впроваджують вчені аграрного університету та медичного інституту Сумської області. Тварин використовують для перевірки громадських місць, аеропортів, митниць.

“Для того, щоб собака розпізнавав COVID-19, у нього повинна бути дуже висока ігрова мотивація. І він повинен в будь-яких умовах знаходити свою улюблену іграшку. Для того, щоб ми підкладали до цієї іграшки біологічні матеріали від COVID-позитивних”, – розповіла кінолог Софія Свісенко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Біологічний матеріал – це і є запах людини з ковідом. Його інфекціоністи беруть з потових залоз хворого.

“В аеропортах, дуже перспективно це робити, на кордоні, на залізничних вокзалах. Ми можемо провести собачку повз велику кількість людей, і вона виявить з них 10 осіб з коронавірусом”, – зазначив глава асоціації інфекціоністів Сумської області Микола Чемич.

Базу для початкового етапу тренувань собак поки розгорнули на території аграрного університету. Тут є чотири вольєри для утримання тварин, а поруч знаходиться майданчик для тренувань.

Але щоб перейти до наступного етапу тренувань, вченим потрібні гроші – на закупівлю ПЛР-тестів і обладнання для діагностики. Тому долучитися до проєкту запрошують меценатів. Автори проєкту впевнені, що навіть після закінчення пандемії собаки зможуть брати на нюх інші хвороби.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні собак навчили виявляти хворих на COVID-19: як це працює