facebook

Депутати знову планують змінити закон про мобілізацію: цього разу життя громадян спростять

Законодавці пропонують внести зміни у частині обов’язку подавати довідку з військомату під час перереєстрації транспортних засобів.

Наприкінці березня Верховна Рада ухвалила законопроект Володимира Зеленського, яким президенту надаються нові повноваження щодо проведення мобілізації осіб з числа резервістів. Так, у особливий період президент зможе власним указом мобілізовувати резервістів на термін до 6 місяців. На цьому пропозиції щодо реформування процесу мобілізації не закінчилися. Проте цього разу ініціатива – законопроект № 5337 – прийшла з парламенту і передбачає певне спрощення пов’язаних із мобілізацією процедур для громадян.

Отже, на сьогоднішній день існує так званий військово-транспортний обов’язок підприємств, установ і організацій. Він передбачає, що у разі оголошення мобілізації державні органи та органи місцевого самоврядування, «інші підприємства, установи і організації, які забезпечують експлуатацію транспортних засобів, а також на громадян – власників транспортних засобів» мають обов’язок за потреби передати свій транспортний засіб для цілей оборони Батьківщини. За вилучене майно, звісно ж, передбачається компенсація. Втім, обов’язком віддати авто армії обов’язки цивільних у цій галузі не обмежуються.

«Наразі ці підприємства, установи і організації зобов’язані під час кожної реєстраційної операції з транспортним засобом, який перебуває у їх власності, звертатись до місцевого військового комісаріату та отримувати довідку про постановку на облік (зміну облікових даних). Ці заходи націлені на забезпечення військових комісаріатів актуальною інформацією про транспорті засоби, які можуть бути залучені при мобілізації. Проте існують вже більш сучасні способи отримання актуальної інформації, які не потребують участі суб’єктів, кого стосується ця інформація», – пишуть автори законопроекту у пояснювальній записці.

Депутати пропонують розвернути цю систему таким чином, щоб не підприємства були «провідниками» інформації про реєстрацію транспортних засобів між двома державними відомствами, а щоб ці відомства обмінювалися інформацією між собою самостійно. Для цього законопроект передбачає виключення із закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» обов’язку підприємств отримувати згадану вище довідку. Натомість у законі має з’явитися таке положення:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Міністерство внутрішніх справ України забезпечує надання військовим комісаріатам відомостей про реєстрацію (перереєстрацію), зняття з обліку транспортних засобів, які можуть бути призначені для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період і перебувають у власності підприємств, установ та організацій».

Таким чином, у шестимісячний термін з моменту ухвалення цього законопроекту – саме тоді він набере чинності – уряд зобов’язаний буде розробити та затвердити нове регулювання, яке забезпечить обмін відповідною інформацією про ТЗ між МВС та Міністерством оборони без участі громадян. У пояснювальній записці депутати «натякають» на створення механізмів «безпосереднього доступу військовими комісаріатами до актуальної інформації про транспортні засоби». Тобто, військомати – чи тепер вже «центри комплектування та соціальної підтримки» – будуть мати доступ до актуальних реєстрів транспортних засобів.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Депутати знову планують змінити закон про мобілізацію: цього разу життя громадян спростять