facebook

«Готівка» поза законом: Гетманцев розповів, чому українцям потрібно віднести всі гроші в банк і заплатити 5% за це державі

«Громадяни без контролю держави накопичили кошти»: Данило Гетманцев пояснив суть законопроектів Зеленського, за якими українці повинні витягнути всю готівку «з-під матраца», віднести її в банк і заплатити за це 5% податку державі.

З одного боку, як раніше писала «Судово-юридична газета», члени команди Президента радять українцям самостійно збирати на пенсію, оскільки соціальні гарантії вже не тягне бюджет.

З іншого боку, українці отримують вже не рада, а закон, за яким їм потрібно вийняти готівку «з-під матраца», покласти їх в банк і заплатити за цю процедуру 5% державі.

При чому – навіть, якщо людина роками збирав готівку абсолютно легально, з «білої зарплати», відкладаючи собі на складні часи, ці кошти виявляться поза законом. Для того, щоб їх легалізувати, потрібно буде нести всі в банк і платити «данину» державі.

Це передбачено законопроектами про «податкової амністії» авторства Володимира Зеленського, які Президент подав до Верховної Ради. Частина з них (5153, 5156) 30 березня 2021 роки вже прийнята за основу, і незабаром вони можуть бути прийняті як закони.

Головним ідеологом тут виступає член команди Зеленського, глава «податкового» Комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, який давно «хворіє» цією ідеєю.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

« Податкова амністія повинна виводити поза правовим полем будь-які доходи, отримані до моменту її проведення і не задекларовані в процесі амністії, встановлюючи підвищені штрафи за виявлення тих доходів, майна, походження яких платник податків не зможе пояснити», – писав Гетманцев в своїй статті до обрання в команду Президента.

Він пояснив механізм роботи «податкової амністії», закладеної тепер уже в законопроєкт Зеленського.

За його словами, законопроєкт спрямовані, в першу чергу, на простих громадян.

«У нас за 30 років, на жаль, склалася ситуація, при якій громадяни без контролю накопичили кошти з ухиленням від оподаткування.

Законопроєкт про податкову амністію дає людям шанс піти «в білу» і закінчити практику ухилення від оподаткування.

Якщо у тебе є такі засоби, і ти в подальшому хочеш ними користуватися, ти зобов’язаний покласти їх в банк під 5 відсотків до завершення встановленого терміну податкової амністії. Якщо у тебе не гроші, а активи в будь-якій формі, то під 9 відсотків ти можеш зробити те ж саме», – прокоментував проект Зеленського Гетманцев.

Також, на думку Гетманцева, «чим складніше система оподаткування, тим вона більш справедливою», а «банківська система в Україні стабільна і прибуткова».

При цьому Гетманцев ніяк не коментує те питання, чому українці зобов’язані будуть платити «данину» державі за легальні засоби – які фактично в рамках «податкової амністії» прирівнюються до зароблених з порушенням закону (про що пише у своєму висновку до законопроекту і Головне науково-експертне управління Верховної Ради).

Примітно, що народним депутатам, в число яких входить і сам Гетманцев, і чиновникам через таку «амністію» проходити не потрібно – т. Е. Нести гроші в банк і платити «податок».

Відзначимо, що Данило Гетманцев у своїй декларації за 2020 рік вказав «готівку» в 40 тисяч євро, 35 тисяч доларів, 287 тис. Грн. Мати Гетманцева має готівкою 216 тисяч доларів, а також 650 тисяч доларів його мати позичила третій особі (вказано в декларації як «Мержех Родріг Еліас»).

Депутат вказав в декларації велика кількість нерухомого майна: квартиру в Києві у спільній власності з матір’ю, земельну ділянку 2090 кв. м в Броварському районі Київської області, земельна ділянка 2500 кв. м в Переяслав-Хмельницькому районі (Козлов), квартиру матері в Києві, ще одну квартиру матері в Ірпені, а також ще дві квартири в Чайках Київської області. Крім того, він вказав в декларації житловий будинок з господарськими будівлями 269,6 кв. м у Великій Мотовилівці Київської області, а також земельні ділянки в Тарасенко Київської області у матері – 3 штуки, земельну ділянку в Великій Мотовилівці, земельну ділянку в Копилова Київської області у матері і ще цілий ряд об’єктів нерухомості, включаючи нежитлові приміщення.

При цьому на питання про те, чому сам Гетманцев і його мати зберігають гроші в «готівці», глава Комітету відповів «Вістям» наступне: «Це не питання довіри. Гроші треба показати, що вони є».

Також він прокоментував звинувачення колишніх співробітників компанії його матері в тому, що вона платить зарплати в конверті.

«Як я можу поставитися до особистого конфлікту в компанії, яка частково належить моїй матері? Вона там навіть не директор. Я відреагувати ніяк не можу ні юридично, ні фізично. Це компанія пов’язана зі мною і в зв’язку з конфліктом інтересів навіть запит не можу туди написати. Бізнесом я не займаюся з 2019 року. Що стосується цього питання – для туристичного оператора, великого українського оператора, якого, до речі, рекомендую всім, користуючись нагодою, платити зарплати, взагалі, в той період, коли весь туристичний світ лежить і в Україні, і в світі, коли літаки літають через раз – це великий подвиг. Я не кажу зараз там про конвертах або нема про конвертах.

Н ужно пишатися і потрібно сказати спасибі, що вона платить зарплату, там у неї більше 100 чоловік працює в кризу», – заявив він.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

«Готівка» поза законом: Гетманцев розповів, чому українцям потрібно віднести всі гроші в банк і заплатити 5% за це державі