facebook

Кількість вакансій для українських заробітчан злетіла: куди та на яку роботу кличут

Кількість вакансій для українських заробітчан злетіла: куди та на яку роботу кличуть

Кількість вакансій в ЄС для іноземних громадян, зокрема українських заробітчан, збільшилася на 7-27%. Це пов’язано з послабленням карантинних обмежень.

Про це OBOZREVATEL розповіла Олена Кірільєвніна, керівниця відділу з роботи з партнерами міжнародного сайту з працевлаштування Jooble. Серед країн, в яких роботодавці найбільше чекають працівників з України, – Польща, Чехія, Німеччина, Литва і Латвія.

Куди кличуть українців:

  • Польща: на 27% більше вакансій, найбільш часто розміщуються – різноробочий, пакувальник, збирач ягід.
  • Чехія: на 18% більше вакансій, найпопулярніші – водій-далекобійник, зварювальник, різноробочий.
  • Німеччина: на 13% більше вакансій, найпопулярніші – пакувальник, різноробочий на виробництво, опікун для людей старшого віку.
  • Литва: на 7% більше вакансій, найчастіше пропозиції для українців стосувалися таких вакансій – різноробочий, пакувальник, оператор верстата.
  • Латвія: на 13% більше пропозицій від роботодавців, найпопулярніші – фасадник, токар, різноробочий.

“Ринки багатьох країн уже пристосувалися до нової ковідної реальності й готові відновлюватися, тому відчувають потребу в працівниках, яких наймати з України їм вигідно і недорого”, – зазначає експертка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Деяким заробітчанам можуть заборонити в’їзд в ЄС

Українським заробітчанам можуть заборонити в’їзд на територію Польщі та інших країн в ЄС у разі, якщо вони порушать одне з правил чужої держави. Найпоширеніше порушення – відсутність робочої візи.

Про це в коментарі OBOZREVATEL повідомила глава комітету з міжнародного права Асоціації правників України Ганна Буквич. За її словами, такі люди часто далі живуть в країні після закінчення візи. В такому випадку вони не можуть звертатися до держорганів, зробити яку-небудь довідку, адже практично не мають прав.

“Як тільки країна виявляє, що така людина працює без дозволу на працевлаштування, вона може вдатися до таких заходів, як штраф і екстрадиція, – каже Анна Буквич. – Екстрадиція це найбільш жорсткий захід, який, зазвичай застосовується в країнах Європи. У деяких інших країнах досить тільки штрафу. Стягнення за таке порушення вимірюються в тисячах євро. Але суми можуть бути різні й залежать від країни і строку порушення. До того ж, якщо ви вчасно не сплатили штраф, він подвоюється”.

Як раніше писав OBOZREVATEL:

  • Улітку 2021-го для роботи у Фінляндію прибудуть до 10 000 осіб, в основному з України, Росії і Таїланду, незважаючи на побоювання, що серед місцевих жителів різко зросла небезпека поширення COVID-19.
  • У Польщі 56% роботодавців наймають іноземців, а 42% хочуть, щоб люди з інших країн працювали у них довгостроково. Пандемія COVID-19 не сильно вплинула на кількість залучених до роботи українців.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Кількість вакансій для українських заробітчан злетіла: куди та на яку роботу кличут