facebook

В Україну йде літо: синоптик сказала, коли закінчаться дощі та де буде найтепліше. Прогноз

В Україну йде літо: синоптик сказала, коли закінчаться дощі та де буде найтепліше. Прогноз

До кінця поточного тижня, до 23 травня, погода в Україні буде досить нестійкою. Але хоч літнього тепла чекати поки не доведеться, ночі стануть теплішими. Періодично в різних областях країни йтимуть дощі, але вже до неділі вони припиняться.

Водночас, хоч травень і дощовий, “норму” щодо опадів він поки так і не виконав. Про це OBOZREVATEL розповіла начальниця відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко.

Дощі турбуватимуть до кінця тижня

Прохолодну погоду, яка встановилася в Україні в ці дні, не можна назвати похолоданням, пояснила синоптик. “Ми перебуваємо в центрі циклонічної діяльності. Весь час переважає знижений атмосферний тиск, і ці синоптичні процеси приносять опади й невисокі температури. Один із факторів цього – хмарність”, – сказала Адаменко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За її прогнозом, весь поточний тиждень до 23 травня включно буде з опадами: “Тиждень буде з дощами: то день без опадів, то десь щось пройде”.

“Це не циклон, який би перемістився, вилив усе і пішов. Це нескінченні невеликі баричні утворення, які приносять опади”, – розповіла синоптикиня.

“Все за кліматом, у межах кліматичної норми, хіба що трошки нижче норми західні й північні області”, – додала вона.

Наскільки буде тепло?

За оцінками синоптикині, до неділі, 23 травня, на території України встановиться денна температура в інтервалі +15  +20 градусів:

  • ночі стануть теплішими – до +13 градусів.
  • на сході країни навіть у ці досить прохолодні дні повітря може прогріватися до +28 градусів.
  • в західній частині країни температура буде істотно нижчою – близько +16 градусів.

Адаменко додала, що водночас багато залежатиме і від хмарності: “Зрозуміло, що де +20, там і +22. Є хмара – буде +20, є сонце – буде + 23 +25”.

Тиждень до літа?

Згідно з прогнозами синоптикині, з 23 травня опади по всій країні мають припинитися, а з 25 травня в окремих регіонах може початися період справжнього літнього тепла.

“З 23 травня опади припиняються. 23-25 травня буде без опадів, вдень до +25 +30 градусів на півдні та сході, а на решті території +18 +20 градусів”, – повідомила вона.

За оцінками Адаменко, ймовірність заморозків до кінця місяця вкрай мала – всього 1-3%. “Тобто вони практично не ймовірні. Якщо не відбудеться якоїсь страшної аномалії. Але поки нічого такого не видно”, – пояснила фахівчиня.

Дощів мало, але шикарні умови зволоження допоможуть майбутньому врожаю

Синоптик повідомила, що, незважаючи на “вологий” травень, кліматична норма опадів цього місяця ще не випала: “Перебору немає однозначно. Якщо ми дивимося на опади з позиції Києва, то нам здається, що їх багато. Насправді опадів у травні випало менше норми, від 10 до 40% за пів місяця”.

“На півдні опадів взагалі практично не було, в Запорізькій області їх випало дуже мало. У деяких регіонах менше норми ще з другої половини квітня”, – сказала Адаменко.

Водночас вона зауважила, що зараз в Україні склалися “шикарні умови зволоження”. “Температура підвищиться, все прекрасно”, – зауважила вона, маючи на увазі майбутній урожай.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україну йде літо: синоптик сказала, коли закінчаться дощі та де буде найтепліше. Прогноз