facebook

Названі симптоми, які залишаються у дітей після COVID-19 – дослідження

Названі симптоми, які залишаються у дітей після COVID-19 – дослідження

Британські вчені з’ясували, з якими симптомами стикаються діти, які вилікувалися від COVID-19. В результаті дослідження стало ясно, що у дітей може розвиватися педіатричний запальний мультисистемний синдром (ПЗМС)

Перше дослідження проблеми присвятили ще навесні 2020 року. Вчені з’ясували, що ПЗМС – це ускладнення SARS-CoV-2, яке розвивається у тих, хто переніс інфекцію в гострій формі. Йому схильні як діти, так і дорослі.

Симптоми мультисистемного запального синдрому (MIS-C) схожі з симптомами хвороби Кавасакі. Це рідкісне захворювання, що супроводжується запаленням у стінках артерій. Діти з цією хворобою можуть мати проблеми з серцем через порушення кровопостачання.

Синдром виникає через кілька тижнів після зараження SARS-Cov-2. Він супроводжується сильною лихоманкою, болями у животі, почервонінням очей і висипаннями на шкірі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В ході дослідження перевірили 64 дитини, які лікувалися від ПЗМС в лікарнях Великобританії з квітня по вересень 2020 року. Середній вік учасників дослідження – 10 років. Вчені досліджували їх історії хвороби й результати аналізів. Діти та їхні батьки заповнили анкети про фізичний і психологічний стан дітей, їх соціальної та шкільного життя.

За час дослідження ніхто з дітей не помер. Вони відчували ускладнення з боку шлунково-кишкового тракту, нервової системи і серця.

Через пів року після одужання у них пройшли практично всі симптоми. Лише в одного учасника дослідження залишилося системне запалення. У двох дітей виявили патологію на ехокардіограмі. У шести були проблеми з шлунково-кишкового тракту, у 18 учасників – невеликі відхилення з боку нервової системи.

Відновлення після ПЗМС проходило повільніше, ніж зазвичай. Всі діти, крім одного, продовжили навчання у школі.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Названі симптоми, які залишаються у дітей після COVID-19 – дослідження