facebook

Освітянам обіцяють підвищити зарплати: а як насправді

Освітянам обіцяють підвищити зарплати: а як насправді

З січня зарплати вчителів в Україні підвищили на 20%

В уряду з’явився довгостроковий план зі збільшення окладів педагогів, розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Так, у планах Кабміну — довести мінімальні зарплати педагогів до рівня середньої зарплати по країні, яка становить 13 543 гривні.

Підвищення вже відбувається, але чи відповідає це реаліям життя і продовольчому кошику? Що в Україні не так із подібного роду підвищеннями заробітної плати і як змінити ситуацію на краще? Експерти поділилися своїми думками з виданням “Коментарі”.

Кандидат економічних наук, магістр міжнародного права Олександр Шубін впевнений, що будь-які ініціативи щодо підвищення заробітних плат — позитивні. Інше питання, наскільки при їх реалізації виконуються вимоги базових законів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Є прийнятий в новій редакції закон про освіту, а в ньому — 61 стаття “Оплата праці працівників системи освіти”. Там викладені чіткі параметри, до чого повинен бути прив’язаний мінімальний посадовий оклад педагогічних і науково-педагогічних працівників, — розповідає експерт. — Так ось, відповідно до положень цього закону мінімальний посадовий оклад педпрацівників — три мінімальні зарплати. Наразі це 18 тисяч гривень”.

Тобто, підкреслює Олександр Шубін, попри позитивні дії уряду в напрямі підняття зарплат педагогів, поки не вдається навіть виконати вимогу базового закону.

Експерт констатує: “На жаль, наша влада все ще далека від виконання своїх же планів, обіцянок, законодавчих норм. Реалізація норм цього проекту відкладалася, переносилася з року в рік. Спробу втілити їх у життя робив Кабмін Гройсмана. Наступні уряду нівелювали ці норми через відсутність бюджетних коштів. Зараз йдеться про нову хвилю підвищення, яка все одно не в змозі виконувати вимоги закону”.

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожний, коментуючи звіт прем’єра про довгостроковий план по зростанню зарплат вчителям, нагадав, що ми весь минулий рік слухали від уряду про збільшення заробітних плат медикам. При цьому самі медики з регіонів продовжували скаржитися на відсутність обіцяних коштів.

“У цьому році, дійсно, заплановано зростання зарплат вчителям. Двічі. Перше підвищення вже відбулося в січні — на 20% відсотків. Друге — на 9% — планується у грудні. Але, якщо врахувати зростання цін на продукти, то збільшення зарплати вчителям ледь його компенсує. А якщо додати темп зростання комунальних послуг, то навпаки у колон, в який вказується професія “Вчитель” або “Викладач”, можна автоматично ставити запис “Одержувач субсидій за професією”, — говорить Юрій Подорожний.

Насправді, останніми роками відбувається цілеспрямоване знищення освітянської галузі. Та плутанина, яка панує в освіті, свідчить про відсутність будь-якого адекватного плану перетворення цього ключового для майбутнього елемента розвитку суспільства в дійсно модернізовану галузь.

Українська влада повинна зрозуміти, що без осучаснення освіти у нас немає перспективи. А про яку освіту майбутнього можна говорити, якщо вчитель перетворений у маргінала і жебрака”.

Мова, за словами експерта, навіть не про престижність професії. Мова — про її перспективу як таку.

“Тональність зневажливого ставлення до утворення центральна влада передає і на місця, — підкреслює Юрій Подорожний. — Виділені 6 млрд грн субвенцій на доплати вчителям нерідко розкрадалася. А в деяких регіонах (наприклад, у Рівненській області у Володимирецькій ОТГ) відбувся навіть страйк вчителів, тому що керівництво громади зняло їм надбавки”.

На думку експерта, вчительська зарплата, яка сьогодні в середньому становить 6000 гривень, є вироком для будь-якої влади.

“І тільки вщухли меми про 4000 доларів зарплати вчителям (було таке обіцянку Зеленського), як влада оголосила про створення Президентського університету вартістю 7 млрд грн, — акцентує Юрій Подорожний. — Важливо, щоб влада не просто ділилася планами і фантазіями, а виконувала такі обіцянки і хоча б чинне законодавство (яке зобов’язує владу збільшувати престиж учительської професії, а зарплату зробити не нижче середньої по країні)”.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Освітянам обіцяють підвищити зарплати: а як насправді