В Україні за останній рік істотно подорожчали деякі продукти харчування. В середньому зростання склало близько 10% і рекордсменами тут стали “сировинні” товари – зернові, соняшникова олія, цукор, а також яйця і фрукти. Що буде з цінами далі і чому дорожчають продукти – читайте нижче в нашому матеріалі.
Про це повідомляє ТСН.
Так, за даними Держстату, в Україні знизилася тільки вартість овочів – майже на 10%. При цьому прогнози на новий сезон для продуктів вітчизняного виробництва хороші – очікується високий урожай.
Аналітики кажуть, що сезонні продукти дорожчати не будуть, а от імпортні – навпаки. Це пов’язано зі світовою тенденцією до зростання цін на продовольство.
Зазначимо, що з минулого року більшість овочів в Україні подешевшала, а фрукти – подорожчали. Знижень цін зафіксували на цибулю, капусту і картоплю. У той же час морква і буряк подорожчали майже вдвічі.
Чому дорожчають продукти
Ціни на продукти за останній рік зросли в середньому майже на десять відсотків. Експерти кажуть, що на вартості позначилася ситуація на зовнішніх ринках, а також зростання попиту в Україні.
В першу чергу це стосується “сировинних” товарів – зернові, соняшникова олія і цукор.
Так, подорожчання цукру пов’язане зі зниженням його виробництва в Україні через низький урожай буряків. Яйця злетіли в ціні також через зниження виробництва і підвищення цін на корми після подорожчання зернових.