facebook

Китай шантажував Україну COVID-вакцинами – АР

За даними видання, Україна виконала умову Китаю, щоб уникнути блокування доставки пів мільйона доз COVID-вакцин.

Китай погрожував Україні заблокувати доставку 500 тисяч доз вакцини від COVID-19, якщо вона не припинить підтримувати заклик ООН щодо ретельного розслідування ситуації з правами людини в Сіньцзяні.

Про це із посиланням на власні джерела серед дипломатів в структурах ООН, які побажали залишитися анонімними, повідомляє The Associated Press.

Зазначається, що під час засідання Ради ООН з прав людини в Женеві 22 червня Україна разом із понад 40 країнами приєдналася до заяви Канади із вимогою негайно надати незалежним спостерігачам доступ до Сіньцзяня.

Це пов’язано із тим, що КНР підозрюють у репресіях щодо уйгурів і мусульман в регіоні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У четвер Україна відкликала свій підпис під цією заявою. За даними видання, це сталося після попередження з боку китайської влади про блокування доставки обіцяної вакцини від коронавірусу.

Україна погодилася закупити 1,9 мільйона доз вакцини CoronaVac у китайської компанії Sinovac Biotech і на початку травня отримала 1,2 мільйона доз. В українському уряді цю інформацію поки не коментували.

Раніше The Metro із посиланням на джерело ВВС повідомляло, що китайська влада випробовує на заарештованих жителях уйгурського походження в Сіньцзяні систему штучного інтелекту, яка здатна віддалено визначати емоційний стан людини. Технологію вже протестували щонайменше на п’яти в’язнях, які були прив’язані до стільців за руки і щиколотки.

Тим часом прем’єр-міністр Італії Маріо Драґі заявив, що китайська COVID-вакцина CoronaVac від Sinovac Biotech не працює в повній мірі. “Китайська вакцина (…) показала себе неадекватною. Ви можете переконатися в цьому з досвіду Чилі в боротьбі з епідемією”, – зазначив Драґі репортерам після завершення саміту ЄС.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Китай шантажував Україну COVID-вакцинами – АР