facebook

Автоматичне стягнення боргів із банківських рахунків: як і коли працюватиме нова система

Українцям блокуватимуть рахунки в банку лише за рішенням суду.

Від вівторка, 6 липня, набув чинності наказ міністерства юстиції, який дозволяє виконавчій службі автоматично знімати кошти з банківських рахунків українців, що сплатити їхні борги за комуналку чи штрафи за порушення правил дорожнього руху. Однак, як повідомили в Мін’юсті, ця процедура все ще перебуває на доопрацюванні. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Як стало відомо, робоча група за участі представників банків, міністерства юстиції та експертів наразі працює над тим, щоб зробити процедуру автоматичного списання максимально зрозумілою.

Банкіри пояснюють, що схожа система стягнення боргів за рішенням суду існувала й раніше. Тепер вона повинна стати сучаснішою та швидшою. “Банки зобов’язані арештовувати рахунки, якщо є постанова суду, так було і раніше. Просто в паперовому варіанті це розтягувалося на місяці”, – пояснює прессекретар ПриватБанку Олег Серга.

До запровадження автоматичної процедури стягнення боргів після рішення суду виконавча служба починала провадження і надсилала до банку паперові документи, відповідно до яких боржникові блокували рахунки. Пересилання документації могло тривати тижнями чи навіть місяцями. Така ж паперова тяганина чекала згодом боржника: він повинен був подати підтвердження у паперовій формі про оплату, дочекатися письмової відповіді і тільки після цього знову користуватися своїм рахунком в банку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Через штраф у 250 гривень людина могла чекати розблокування рахунків до двох місяців”, – зауважив речник ПриватБанку.

Відтепер заблокувати рахунки боржника в банку можна буде автоматично за допомогою електронних засобів зв’язку, але також тільки після рішення суду, в якому, до речі, має бути вказано і суму стягнення. Це може бути лише частина зарплати чи коштів на депозиті чи поточному рахунку. Для невеликих штрафів чи боргів автоматична система дозволить блокувати лише чітко визначену суму, а не всі кошти на рахунку, як було раніше.

Важливим нюансом є те, що боржник не завжди може бути поінформованим, що став фігурантом судової справи, оскільки тепер у суді існує спрощене провадження щодо стягнення боргів за житлово-комунальні послуги, яке дозволяє не викликати до суду обидві сторони процесу. Таким чином людині можуть автоматично списати борг, про який вона не знає, вважає несправедливим і не мала можливість оскаржити.

Як вважає юрист Андрій Шабельников, під час запровадження автоматичного стягнення боргів потрібно чітко зафіксувати положення про те, що боржник повинен бути ознайомлений з судовим рішенням, отримати постанову. Адже у разі неправомірного списання коштів боржник може звернутися з позовом до суду.

Наразі ще далеко не всі українські банки підключитися до автоматичної системи стягнення боргів. Із 73 банківських установ, які працюють в країні, лише 7 інтегровані повністю, а ще 44 тестують нову систему. Щоправда, відповідно до розпорядження Нацбанку таку новацію повинні будуть зап

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Автоматичне стягнення боргів із банківських рахунків: як і коли працюватиме нова система