facebook

Безпечну дистанцію для спілкування під час пандемії для різних штамів, вирахували японські вчені

Безпечну дистанцію для спілкування під час пандемії для різних штамів, вирахували японські вчені


Моделювання, проведене за допомогою суперкомп’ютера, показало, що новий омікрон-штам у півтора рази заразніший за «дельту».

Вчені НДІ фізико-хімічних досліджень RIKEN (Японія), поставивши за мету оцінити заразність омікрон-штаму коронавірусу, дійшли висновку, що при спілкуванні з хворою людиною без маски зараження практично неминуче. Про це повідомляє NHK.

Моделювання, проведене за допомогою суперкомп’ютера Fugaku, показало, що новий штам у півтора рази заразніший за «дельту». Одна з симуляцій демонструвала інфіковану людину без маски, яка розмовляла з іншою протягом 15 хвилин на відстані 1 метр.

З’ясувалося, що за омикрона ймовірність зараження іншої людини становила 60%. Тим часом, на думку дослідників, насправді цей показник може перевищувати 90%. Для «дельти» ймовірність становила 50–80%.

Якщо дистанція між людьми збільшувалася до двох метрів, ризик зараження омікроном скорочувався до 20–60%. За наявності навіть найпростішої маски ймовірність зараження становила трохи більше 10–30% навіть при близькому контакті.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Команда дослідників також провела симуляцію поширення коронавірусу в залі ресторану. Результати показали, що заражена людина здатна інфікувати інших, якщо у приміщенні використовується лише система механічної вентиляції. При застосуванні кухонних повітроводів та кондиціонерів ризик заразитися знижувався вдвічі, за наявності перегородок – на дві третини.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Безпечну дистанцію для спілкування під час пандемії для різних штамів, вирахували японські вчені