facebook

Двоє внуків загинуло, бо дід заробляв, збираючи міни. Що вирішив суд (ВІДЕО)

«Діти йому простили все, і теж сказали, щоб не позбавляли його волі, а дали умовне», – дружина засудженого

Показова для України історія трапилася у Смизі на Рівненщині.

60-річного чоловіка змусили виживати, збираючи міни та нерозірвані снаряди по лісах та на полігонах (?).

Видно він їх розбирав і здавав потім на металобрухт. Але каже, що періодично метал у нього крали сусіди, тож чоловік робив для них пастки.

 

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Швидше, щоб налякати, але саме в одній такій і підірвалися внуки його дружини. Тепер чоловіка судять.

 

Існує серйозна підозра, що він трохи не сповна розумом, і дружина каже, що батьки загиблих дітей цього нещасного простили, але…

 

Суд постановив, що вбивство внуків було — УМИСНИМ

 

Діда пропонують кинути за ґрати, фактично, до кінця його земного життя.

 

До речі, з самим вибухом, під час якого загинули діти, є не до кінця зрозумілі обставини.

Вибух і загибель двох дітей на Рівненщині: суд виніс вирок збирачу боєприпасів

У Рівному суд присудив 11 років за ґратами чоловікові за вбивство двох малолітніх дітей, виготовлення і зберігання вибухівки. Вирок оголосили 6 липня. Йдеться про Миколу Середюка із селища Смига.

На своєму господарстві чоловік розставив саморобні міни-пастки і два роки тому в одну з них втрапили онуки його дружини. Попри це, Галина Середюк, а також сестра засудженого вважають, що суд виніс занадто жорсткий вирок і планують його оскаржити.

Що це за історія

61-річного Миколу Середюка обвинувачують одразу за трьома статтями: умисне вбивство двох дітей, незаконне поводження з вибухівкою та незаконне виготовлення вибухових речовин.

В липні 2019-го в селищі Смига Дубенського району 11-річна дівчинка і 13-річний хлопчик, які були онуками дружини Миколи Середюка, прийшли в гості до бабусі.

 

Миколи Середюка на той момент не було вдома.

 

Діти відкрили металевий сейф, що стояв у майстерні чоловіка і знайшли там коробку із вибуховим пристроєм. Її відкриття спричинило вибух.

 

Діти загинули на місці, а в господарстві чоловіка виявили більше тисячі вибухонебезпечних предметів.

У поліції тоді зазначили: з 2002-го по 2014-й чоловіка чотири рази притягували до кримінальної відповідальності за незаконне поводження із боєприпасами, але в трьох випадках йому давали умовний термін і один раз він потрапив під амністію.

Чоловік усе збирав на околицях Смиги і приносив додому.

А після того, як у 2017-му році Миколу Середюка пограбували, він зробив і розставив по господарству чотири саморобні міни-пастки. І, за версією слідства, 13 липня 2019 року діти натрапили на одну з них.

 

Як судили обвинуваченого
Суддя Рівненського міського суду Сергій Наумов зачитав висновок судової комплексної вибухотехнічної експертизи:

«Наданий на експертизу предмет, вилучений за місцем проживання Середюка, є саморобним вибуховим пристроєм, виготовленим на основі корпусу 50-міліметрової осколкової міни, який був споряджений зарядом вибухової речовини тротил. Наданий саморобний вибуховий пристрій придатний для здійснення вибуху».

 

Але 61-річний чоловік, як і раніше, запевняє, що його пастки не такі потужні і не могли вбити дітей.

«Посудина мінометної міни та, що була в коробочці, важить 280 грам, а уламків назбирали більше пів кілограма, то тільки тих, що вдалося знайти.

 

А скільки розійшлося. То вже не відповідає тій посудині, що була в коробочці. І саморобний пристрій не вибухав. І в мене не було четвертої коробочки, було три, я їх показав і вони так і осталися», – каже обвинувачений Микола Середюк.

 

При цьому чоловік припускає, що вибухонебезпечний предмет на його подвір’я міг принести 13-річний онук його дружини Олег.

«Один чоловік з Смиги, має свого буса, збирав дітей по 12 чоловік і возив на полігон, і в тому числі був Олег Гончарук і міг щось звідти привезти», – каже обвинувачений.

Втім, суд вважає, що органи досудового розслідування правильно кваліфікували дії обвинуваченого Миколи Середюка. Медико-криміналістична експертиза визнала чоловіка осудним. І колегія суддів визнає його винним в умисному вбивстві двох дітей, незаконному поводженні з вибухівкою та незаконному виготовленні вибухових речовин.

«При сукупності злочинів визначити Середюку Миколі Володимировичу остаточне покарання шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим у вигляді позбавлення волі на строк 11 років з відбуванням покарання у кримінально-виконавчій установі.

 

Зарахувавши в строк відбування покарання строк перебування під вартою з розрахунку 1 день ув’язнення за 2 дні позбавлення волі», – оголосив суддя Сергій Наумов.

Майже два роки з моменту затримання чоловік перебував під вартою в слідчому ізоляторі. Тож фактично з присудженого терміну відбув уже 4 роки.

Рідним вирок надто суворий
На оголошенні вироку в залі суду були сестра і дружина Миколи Середюка.

«Вирок 11 років… Це дуже багато на психічно хвору людину, дуже багато. Він навіть не усвідомлює, що то йому там дали», – каже сестра Миколи Середюка Марія Олефір.

 

«Ми незгідні з тим, що стільки років дали йому. Бо діти йому простили все, і теж сказали, щоб не позбавляли волі його, а дали умовне. Він любив дітей і гроші їм завжди давав», – каже дружина Миколи Середюка Галина.

Відтак жінки кажуть, що будуть подавати апеляцію.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Двоє внуків загинуло, бо дід заробляв, збираючи міни. Що вирішив суд (ВІДЕО)