facebook

Скасування військового призову: у Раді зробили заяву про реформу для вступу в НАТО

В Україні хочуть скасувати обов’язковий призов до армії на строкову військову службу, а нововведення хочуть реалізувати вже у 2023 році. За словами народного депутата, голови партії “Слуга народу” Олександра Корнієнка, військова реформа пов’язана з планом членства в НАТО.

Про це політик заявив в інтерв’ю “Українським новинам”.

Потрібно зауважити, що розмови про плани скасування військового призову звучать вже не вперше. Так, у 2019-му в керівництві Міноборони заявляли про таку ініціативу і пояснювали, що армія будуватиметься виключно на професійній основі. При цьому тодішній міністр Андрій Загороднюк зазначав, що подібний перехід має бути поступовим.

У 2020 році головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак продовжив тему скасування призову на військову службу до лав ЗСУ та уточнив, що таке бачення є в перспективі за умови налагодженої системи підготовки резерву. Зокрема, коли кожен громадянин буде навчений всім елементам тактичної медицини й отримає хоча б мінімальні навички для оборони.

І ось близько тижня тому Верховна Рада ухвалила президентський законопроект №5557 про національний опір – у ньому прописано створення в Україні територіальної оборони – формування національного опору.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Корнієнко звернув увагу, що з прийняттям цього законопроекту почне поступово втілюватися військова стратегія, підписана главою держави Володимиром Зеленським. Серед іншого, вона передбачає заміну обов’язкового призову на службу в резерві.

“З прийняттям законопроєкту про національний супротив в цілому поступово це все буде втілюватися. Базові зміни – це питання декількох років. Може, в наступному році якісь речі ми встигнемо зробити. До кінця каденції маємо встигнути вцілому”, – заявив нардеп.

Політик додав, що також передбачається реформа військкомату.

“Ці всі реформи очікуються, тому що вони пов’язані з планом членства в НАТО. Військова реформа відбуватиметься далі постійно”, – пояснив депутат.

Нагадаємо, що навесні в Україні набув чинності закон, що дозволяє призов резервістів на військову службу без оголошення мобілізації. Таке нововведення наближає українську систему військового обліку до стандартів НАТО і забезпечить потреби держави в обороні.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Скасування військового призову: у Раді зробили заяву про реформу для вступу в НАТО