facebook

Українці слухають не спеціалістів, а кума, брата, свата

В Україні ніколи не працюватиме так звана американська мрія, коли хочу стати зіркою для всіх. Українці хочуть бути зіркою для своїх.

Про це розповіла філософиня, професорка університету Шевченка Наталія Кривда в програмі “БОЧКА. Розмова по-українськи” на YouТube-каналі Gazeta.ua.

“Важливість ближнього кола – один із українських міфів. Нам дуже важлива репутація родини, найближчі друзі. Ми слухаємо не спеціалістів, а близьких людей. Віддаємо перевагу куму, брату, свату,” – пояснює філософиня.

Наталія Кривда зокрема спеціалізується на історії міфології.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Міф старшого брата й “Україна – це Європа” – це візії себе, і вектори розвитку в той чи інший бік, – розповідає професорка. – Політично активний міф в Україні про відродження нації. Вона вже відродилася, маємо це прийняти як факт. Але це безкінечне коло відродження точно є міфом. Також намагання знайти історичні паралелі між початком ХХ і ХХІ століттям, між 1914-им і 2014-им. Це не працює, це не науково. Історія не повторює сама себе. Це наші штучні пошуки. Сучасність завжди наповнюється новим змістом.”

На думку Наталії Кривди, серед українців також побутує міф, що якщо не ми, то наші діти житимуть краще.

“Це також говорить і про відмову від нинішнього щастя заради майбутніх якихось преференцій і прибутків. Відтак у нас короткий горизонт планування, не вміємо працювати із довгостроковими стратегіями. І не лише тому, що така бурхлива діяльність, історичні, військові події. Бо звикли жити нинішнім днем,” – додає Кривда.

2 лютого на YouТube-каналі Gazeta.ua стартувала програма інтерв’ю “БОЧКА. Розмова по-українськи” із розмови з філософом Володимиром Єрмоленком. У наступних випусках спілкувалися із письменником Станіславом Асєєвим, журналістом і публіцистом Павлом Казаріним, директоркою “Мистецького Арсеналу” Олесею Островською-Лютою та режисеркою Наталією Ворожбит. Разом із гостями програми ми намагатимемося збагнути, що в часи змін відбувається на всіх рівнях від культури до геополітики, віднайти відповіді, як і куди рухатися Україні. Веде програму журналістка Ольга Богачевська.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українці слухають не спеціалістів, а кума, брата, свата