Перехідний період запровадження норм харчування встановлено до 1 січня 2022 року.
Сьогодні, 1 вересня 2021 року, набули чинності норми харчування у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку і Порядок організації такого харчування. Норми харчування затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 305 від 24 березня 2021 року.
Новими нормами обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків.
У нормах не передбачено ковбасних виробів, сосисок, рибних, м’ясних та плодоовочевих консерв, кондитерських виробів, оскільки ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них – консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.
Зменшені норми споживання хліба та картоплі, натомість збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
Збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.
Крім того, #Кабмін визначив перехідний період запровадження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Для забезпечення закупівлі харчових продуктів відповідно до нових норм встановлено перехідний період до 1 січня 2022 року.